Disney sparkar 32 000 anställda under första halvan av 2021

Författad av: Wajeeh Khan
november 28, 2020
  • Disney meddelar att det kommer att skära bort 32 000 arbetstillfällen under första halvan av budgetåret 2021.
  • Det amerikanska företaget hade ursprungligen planerat att avskeda 28 000 anställda.
  • Disney publicerade sina finansiella resultat för fjärde kvartalet tidigare i november.

I ett tillkännagivande på onsdagen meddelade Walt Disney Company (NYSE: DIS) att det kommer att minska sin arbetskraft med 32 000 jobb till följd av att covi-19-krisen fortsätter att begränsa deras verksamhet. Företaget sa att åtgärden främst kommer att påverka arbetstagare i dess nöjesparker där besökarantalet är den lägsta någonsin i år.

Disneys aktier har för tillfället stigit med nästan 5% under veckan. Priset på 111,20 pund per aktie är väldigt nära det pris företaget inledde året på. Lägstanivån hittills i år, 64,28 pund per aktie, kom i mars när covid-19 drabbade verksamheten som hårdast.

Disney hade ursprungligen planerat att minska 28 000 jobb

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

I september hade Disney meddelat att betydligt färre 28 000 arbetare skulle sägas upp. Disney uppgav till SEC (Securities and Exchange Commission) på onsdagen nedskärningarna förväntas genomföras under nästa budgetårs första halva.

Massmedia- och underhållningskonglomeratet tvingades också att permittera fler arbetare tidigare i november i nöjesparken i södra Kalifornien, eftersom det ännu är oklart när staten kommer att ge grönt ljus för Disney att öppna sina parker igen för allmänheten.

Det nya influensaliknande coronaviruset har hittills infekterat 13 miljoner människor i USA och orsakat över en kvarts miljon dödsfall. Tidigare denna vecka meddelade Walt Disney Televisions CFO och President of Business Operations Ravi Ahuja att han har beslutat att lämna företaget för nya äventyr.

Utanför USA öppnade Disney sina parker tidigare under året – med strikta policyer för att hindra spridningen av covid-19-viruset, inklusive obligatorisk användning av ansiktsmasker, testning och social distansering i allmänhet. I USA är det bara deras nöjesparker i Florida som kunnat öppna igen för allmänheten, även där med strikta försiktighetsåtgärder.

Tips: letar du efter en app för att investera smartare? Handla säkert genom att registrera dig med vårt föredragna val, eToro: besök & skapa konto

Disney publicerade sina ekonomiska resultat för fjärde kvartalet tidigare i november

I slutet av oktober tvingades dock Disneyland i Paris att stänga igen när Frankrike införde en ny landsomfattande lockdown för att bekämpa den andra vågen av covid-19. Disneys temaparker i Tokyo, Hongkong och Shanghai är fortfarande öppna för allmänheten.

Disney publicerade sina finansiella resultat under den andra veckan i november. Då visade det sig att det Burbank-baserade företaget att bokförde en mindre förlust än väntat under fjärde kvartalet trots covid-19-restriktionerna.

I skrivande stund har Walt Disney Company ett börsvärde på 199 miljarder pund.