Guldpriserna sjunker för tredje veckan i rad under optimism för ekonomisk återhämtning

Författad av: Faith Maina
november 28, 2020
  • Priset på guld har sjunkit för tredje veckan i rad.
  • Amerikanska aktier och tillväxtmarknaders valutor har lockat investerare med hög aptit för risker.
  • Det finns en ökad optimism för ekonomisk återhämtning och politisk stabilitet på den amerikanska marknaden.

Guldpriserna har fallit för tredje veckan i rad. Igår steg priset på ädelmetallen med 0,03% för att handlas till 1 806 dollar, men det handlar fortfarande om den lägsta prisnivån sedan juli 2020. Optimismen för ekonomisk återhämtning i kombination med investerarnas fokus på tillväxtmarknadernas valutor och amerikanska aktier har drivit den nedåtgående trenden.

Guldpriserna

Förväntad politisk och ekonomisk stabilitet i USA påverkar guldpriserna

Veckans händelser på den amerikanska politiska scenen har ökat tempot för guldprisernas fall. Den 23 november överlämnade Emily Murphy, administratör vi General Services Administration (GSA), en skrivelse till tillträdande president Joe Bidens team. Enligt brevet är GSA redo att påbörja övergångsprocessen för presidentskapet.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Det innebär att Biden får möjlighet att samverka med större byråer, tillgång till topphemlig underrättelseinformation och finansiering. Samma dag tweetade president Trump att: ”För vårt lands bästa rekommenderar jag att Emily och hennes team gör vad som behöver göras med avseende på initialprotokoll, och jag har sagt till mitt team att göra detsamma.”

Trots att Trump inte nödvändigtvis har erkänt sitt nederlag så har GSA:s drag mildrat den politiska osäkerheten i landet. Som ett resultat har guldpriserna fortsatt att sjunka i takt med att investerarnas behov av ett ”tryggt” investeringsalternativ minskat.

Samtidigt har positiva vaccinnyheter ökat investerarnas förhoppningar om ekonomisk återhämtning. Vacciner från Pfizer, Moderna och AstraZeneca har visat hög effektivitet för att förebygga covid-19.

Amerikanska Food and Drug Administration kommer sannolikt att godkänna akutanvändning av Pfizers vaccin den 10 december och därefter börjar vaccinationerna i USA nästa dag. Moderna är också inställda på att lämna in sin ansökan senare i november.

Tack vare vaccinen anser investerare att vi snart är tillbaka till situationen inför covid-19-pandemin. Som ett resultat kommer behovet av ekonomisk stimulans att minska, vilket i sin tur har minskat efterfrågan på guld som en säkring mot fiatvalutor.

Amerikanska aktier och tillväxtmarknaders valutor lockar investerare

De stabila tillväxtmarknadernas valutor har lockat investerare, vilket också bidragit ill att guldpriserna sjunkit. Den turkiska liran är en av de valutor som har uppvisat kontinuerliga vinster i november. Efter att ha nått sin högsta nivå någonsin i början av november har TRY minskat med cirka 9,54% för att handlas till 7,79. På samma sätt har ZAR och MXN haft en nedåtgående trend sedan mars 2020.

Tillväxtmarknadernas valutor

Investerare med stor aptit för risker har också satsat vidare på amerikanska aktier, vilket har sänkt guldpriserna. Till exempel avslutade Dow Jones oktober 2020 med ett fall. Under november har indexet däremot stigit med cirka 11,04% och handlats till 29 872,5 dollar. En liknande situation gäller för S&P 500. Under november har indexet stigit med 9,55% till nuvarande 3 633,1 dollar.