Allt du behöver veta om Salesforces potentiella förvärv av Slack

Författad av: Jayson Derrick
november 29, 2020
  • Slacks aktie hade sjunkit med nästan 15% från topparna i juni.
  • Men nu stiger den kraftigt efter nyheterna om att Salesforce planerar ett förvärv.
  • En analytiker beskrev det potentiella köpet som en "game-changer" för företaget.

Aktierna i Slack Technologies Inc (NYSE: WORK) sköt i höjden med nästan 40% på onsdagen efter rapporter om att branschjätten Salesforce.com, inc. (NYSE: CRM) förhandlar om ett förvärv av SaaS-kommunikationsverktyget för företag och arbetsplatser.

Detaljer om affären

Medierapporter på onsdagen bekräftade att Salesforce och Slack har inlett samtal om att gå samman i en fusion. Priset för en potentiell affär är fortfarande okänt, men det hindrade inte investerare att pressa upp Slacks aktie till ett totalt marknadsvärde på över 20 miljarder dollar.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Om Salesforce måste betala en extra premie på Slacks aktie skulle det innebära företagets största förvärv hittills.

Det är inte första gången Salesforce och avtal värda miljardtals dollar nämns i samma mening. År 2018 köpte de MuleSoft för 6,5 miljarder dollar, vilket de följde upp med ett förvärv av Tableau för 15,3 miljarder dollar ett år senare.

Slacks aktieutveckling

Slacks komunikationsplattform för företag lanserades redan innan covid-19-pandemin, men den snabba övergången till distansarbete fick efterfrågan på Slacks produkter att skjuta i höjden nästan omedelbart.

Investerare lockades av Slacks nya värde och aktien hade ett starkt första halvår 2020, enligt CNBC. Men aktien föll sedan under årets andra halva till följd av konkurrensproblem. Framför allt fortsatte Microsoft Corporation (NASDAQ: MSFT) att marknadsföra sin konkurrerande tjänst Teams.

Inför onsdagens fusionsrapporter hade aktierna i Slack tappat 14% från högstanivån i juni, jämfört med 17% för S&P 500-indexet i stort. Det är möjligt att Salesforce velat agera snabbt för att knyta till sig företaget till en billig värdering.

Enligt en analys av 54 molnprogramvaruaktier handlades Slacks aktie med en terminsintäktsgrad på 20,5, vilket är lägre än konkurrenternas genomsnitt med fem punkter.

Salesforce och Microsoft är inte såta vänner

Salesforce kan också vara intresserade av Slack som ett sätt att stärka sin ställning gentemot Microsoft. Enligt CNBC har Salesforce och Microsoft blivit stora rivaler de senaste åren inom mjukvaruindustrin. Dessutom konkurrerar Salesforces Tableau med Microsofts Power BI.

Salesforce var också inblandat i ett budkrig med Microsoft för att köpa det sociala medieföretaget LinkedIn under 2016.

Wedbush-analytikern Dan Ives berättade för CNBC att Salesforces förvärv av Slack kan vara en ”game changer.” Analytikern konstaterar att Salesforce måste fortsätta bygga ut sin samarbetsmotor och sina produkter eftersom ”molnutgifterna ökar inom hela företaget.”

Avslutningsvis bör vi betona att fusion inte är garanterad. Samtalen kan avbrytas när som helst eller så kan andra budgivare kan dyka upp med bättre erbjudanden för att förvärva Slack.