Vilka är de bästa olje- och gasaktierna att köpa i december?

Författad av: Stanko Iliev
november 29, 2020
  • Gazprom, Suncor Energy och Royal Dutch Shell kommer sannolikt att överträffa resten av marknaden.
  • Råoljepriset steg över 46 dollar förra handelsveckan.
  • OPEC kommer förmodligen att fortsätta begränsa produktionen de kommande tre månaderna.

Råoljepriset steg över 46 dollar förra handelsveckan men fortsätter att pendla mellan stora utmaningar och vaccinförhoppningar. Trots detta förblir analytiker positiva till oljan, vilket utan tvekan är positivt för olje- och gassktierna.

Oljepriset ser en snabb återhämtning

Oljepriset har stigit från 34 till över 46 dollar på mindre än en månad och det nuvarande priset ligger runt 45 dollar. Oljepriset stöds fortfarande efter en rad positiva vaccingenombrott och oljebolagens aktier stiger likaså.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

OPECs möte kommer att vara en av de viktigaste händelserna nästa vecka, och organisationen förväntas fortsätta begränsa produktionen de närmaste tre månaderna fram till 2021. Det är fortfarande oklart om alla länder kommer att behålla samma kvoter som tidigare de tre månaderna, och flera länder kan fortfarande förhindra ett avtal när gruppen träffas nästa vecka.

Tips: letar du efter en app för att investera smartare? Handla säkert genom att registrera dig med vårt föredragna val, eToro: besök & skapa konto

Här lyfter vi fram tre olje- och gasaktier som sannolikt kommer att överträffa resten av marknaden på kort sikt

Gazprom

Gazprom har världens största naturgasreserver och företaget står för 12% av den globala gasproduktionen. Gazprom har fortfarande en av de mest undervärderade aktierna i olje- och gasindustrin, och det är också värt att nämna att Gazproms marknadsvärde är så lågt som 57 miljarder dollar.

Som jämförelse har företaget betalat ut mer än 12 miljarder dollar till sina aktieägare de senaste tre åren och det totala kapitalet uppgår till cirka 232 miljarder dollar.

Datakälla: tradingview.com

De kritiska stödnivåerna är 4,5 och 4 dollar, samtidigt som 5 och 5,5 dollar representerar motståndsnivåerna. Om priset stiger över 5 skulle det vara en signal att köpa Gazprom-aktier, och nästa kursmål kan då ligga runt 5,5 dollar.

Om priset sjunker under de kommande veckorna kan ett pris i intervallet från 3,5 till 4 dollar vara ett utmärkt tillfälle att investera i Gazprom-aktier.

Suncor Energy

Suncor Energy (NYSE: SU) fokuserar främst på att utveckla petroleumsresurser i kanadensiska Athabasca, och även om oljepriset skulle falla så lågt som 35 dollar kan Suncor fortfarande förbli lönsamt och ge utdelning. Berkshire Hathaway har Suncor Energy-aktier i sin portfölj och aktien kan vara ett utmärkt alternativ för långsiktiga investeringar.

Datakälla: tradingview.com

Suncor Energys aktier har stigit från 11,2 till över 18 dollar sedan början av november och det aktuella priset ligger nu runt 17,23 dollar. Om priset stiger över 18 dollar igen skulle det vara en signal att köpa Suncor Energy-aktier, och nästa kursmål kan då ligga runt 19 eller till och med 20 dollar.

14 dollar representerar en kraftfull stödnivå. Om priset bryter detta stöd skulle det vara en tydlig säljsignal och då kommer aktien troligtvis fortsätta falla ned till 12 dollar.

Royal Dutch Shell

Royal Dutch Shell är ett brittiskt-holländskt multinationellt olje- och gasföretag som grundades i England och nu har huvudkontor i Haag. Med ett börsvärde på 138 miljarder dollar är aktien fortfarande undervärderad i förhållande till marknaden och kanske är det rätt tid att investera i Royal Dutch Shell-aktier just nu.

Företaget har betalat ut mer än 40 miljarder dollar till sina aktieägare de senaste tre åren och det totala kapitalet uppgår till cirka 160 miljarder dollar.

Datakälla: tradingview.com

Royal Dutch Shells aktier har stigit från 26 till över 37 dollar sedan början av november då företaget rapporterade ett bättre Q3-resultat än väntat och höjde sin utdelning.

De kritiska stödnivåerna är 32 och 30 dollar, medan 40 dollar representerar motståndsnivån. Om priset stiger över motståndet vid 40 dollar skulle det vara en signal att köpa Royal Dutch Shell-aktier, men om priset faller under 30 dollar skulle det vara en stark säljsignal.

Sammanfattning

Oljepriset stöds fortfarande av en rad positiva vaccinnyheter och oljebolagens aktier ökar likaså. Gazprom, Suncor Energy och Royal Dutch Shell är tre olje- och gasindustriaktier som sannolikt kommer att överträffa resten av marknaden på kort sikt. De är fortfarande undervärderade i förhållande till marknaden i stort och kan vara utmärkt investeringsmöjligheter i december.