Därför föll Exxons aktier under måndagen

Författad av: Jayson Derrick
december 1, 2020
  • Exxons aktie förlorade mer än 5% igår.
  • Företaget uppdaterade sina utgiftsprognoser fram till 2025 vilket innebar en besvikelse för investerarna.
  • Ledningens oljeprognos under de kommande åren är inte särskilt positiv.

Oljegiganten Exxon Mobil Corp. (NYSE: XOM) fick se sina aktier falla mer än 5% på måndagen som reaktion på ledningens uppdaterade prognos för nästa decennium.

Vad hände med Exxon?

Exxons förluster hittills under 2020 uppgår till mer än 2 miljarder dollar och kommer sannolikt att öka under det sista kvartalet. Olje- och energisektorn har varit bland de hårdast drabbade under covid-19-pandemin då distansarbete och lockdowns drastiskt minskat efterfrågan på fossilt bränsle.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Som reaktion på företagets skrala resultat och sämre utsikter för energisektorn minskade Exxon sina utgiftsprognoser fram till 2025.

Ledningen sa att de kommer att spendera högst 19 miljarder dollar på nya projekt och andra investeringar år 2021, följt av årliga utgifter på 20 till 25 miljarder dollar från 2022 till 2025. Företaget hade tidigare förutspått att de årliga investeringarna skulle ligga på minst 30 miljarder dollar årligen fram till mitten av decenniet.

Företaget konstaterade också att de kommer att sluta investera i naturgastillgångar och varnade investerare att de bör förvänta sig en stor nedskrivning på minst 17 miljarder dollar och upp till 20 miljarder dollar under fjärde kvartalet.

Tips: letar du efter en app för att investera smartare? Handla säkert genom att registrera dig med vårt föredragna val, eToro: besök & skapa konto

Drar i handbromsen

Exxons måndagsuppdatering signalerar att den tidigare prognosen från 2018 nu bara är önsketänkande. Företaget kan givetvis inte beskyllas för sin svaga prestation under pandemin, men investerare har ändå all rätt att justera sin syn på aktien.

2018 förutspådde Exxons VD Darren Woods cirka 230 miljarder dollar i utgifter de följande åren med mål att fördubbla företagets vinster genom att producera ytterligare 1 miljon fat olja och gas per dag fram till 2025, enligt The Wall Street Journal.

Nu ser Exxons mål att fördubbla vinsten från 2018 ut att nås två år senare än vad som ursprungligen förväntades. Samtidigt bör alla prognoser som baserar sig på en ökad olje- och gasproduktion tas med en nypa salt just nu och ledningen ser som bäst över sina mål.

Energibekymmer det kommande decenniet?

Interna Exxon-dokument som granskats av The Wall Street Journal visar att oljegiganten sänkte sina interna oljeprisprognoser för de kommande sju åren med minst 11% och upp till 17%, rapporterade WSJ den 25 november.

I kombination med måndagens utgiftsprognos verkar det som att Exxon förväntar sig att energimarknaden kan tvingas brottas med de negativa effekterna av covid-19 långt efter att pandemin är över.

Evercore ISI-analytikern Doug Terreson sa till WSJ att Exxon måste omstruktureras helt för att klara sig under en flerårig period med svaga oljepriser. Men investerare kan reagera positivt på en grundläggande förnyelse av det ikoniska och historiska företaget.

”Marknaden bryr sig inte om ifall de är större eller mindre. Investerare vill att de ska vara mer värdefulla,” säger analytikern till WSJ.