Institutionell efterfrågan på Bitcoin skjuter i höjd medan tekniken pekar på en brant korrigering

By: Konstantin Anissimov
Konstantin Anissimov
Konstantin Anissimov är verkställande direktör för den internationella kryptobörsen CEX.IO. Han har en examen från Executive MBA-programmet vid University… read more.
on dec 2, 2020
  • Bitcoin steg till en helt ny rekordhög nivå när den institutionella efterfrågan ökar kraftigt.
  • BTC betraktas nu som en butik med värdetillgångar bland några av världens mest framstående miljardärer.
  • Oavsett denna positiva utveckling ser Bitcoin ut som den väntar på att krasha.

Bitcoin steg för första gången sedan mitten av december 2017 till en ny rekordhög nivå. Medan intresset bland institutionella investerare skjuter i höjd, pekar en viss teknisk indikator på en brant nedgång innan ytterligare vinster.

Institutionella investerare kan inte få nog

Bitcoin betraktades som ett spekulativt finansiellt instrument som används av detaljhandlare för att tjäna pengar snabbt. Denna saga spelades ut under hela tjurkörningen 2015-2017 då priserna höjdes nästan 10 000%. Under denna tvåårsperiod gick pionjärkryptovalutan från ett lägsta värde på 200 dollar till en topp på nästan 20 000 dollar.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Nu verkar det som om den pågående tjur-cykeln drivs av institutionella investerare som använder Bitcoin som värdeförråd.

Den legendariska amerikanska hedgefondförvaltaren Stanley Druckenmiller är en av de många miljardärer som har erkänt sig äga ett betydande antal BTC. Druckenmiller anser att den här nya tillgångsklassen presenterar bättre skyddande egenskaper än guld eftersom den är tunnare och mindre flytande, med högre beta.

Den ökande efterfrågan på Bitcoin bland stora aktörer kan också ses ur ett kedjeperspektiv. Ända sedan den pågående trenden startade i början av oktober har antalet stora transaktioner till ett värde av 100 000 dollar eller högre sett en stadig ökning.

Den 11 oktober fanns det ungefär 9 800 stora transaktioner i Bitcoin-nätverket. Idag svävar detta mått cirka 20 000 stora transaktioner, vilket motsvarar en uppgång på 105% inom denna korta period. En sådan uppåtgående trend är en tydlig signal om att förtroendet för BTC ökar bland institutionella investerare.

Trots den växande efterfrågan på flaggskeppskryptovalutan föreslår ett välkänt tekniskt index på Wall Street att en korrigering håller på att ske.

Teknisk analys: Bitcoin ser ut att korrigeras

Tom Demark (TD) sekventiell indikator presenterade en försäljningssignal på Bitcoins Heikin-Ashi-diagram över en månad. Den björn-aktiga formationen utvecklades i form av en grön nio stapel. Denna typ av tekniskt mönster antyder att Bitcoin kan vara bunden till en en-till-fyra-månadskorrigering innan tjurkörningen återupptas.

Baserat på historiska data har TD-installationen varit extremt exakt när det gäller att förutsäga lokala toppar på BTC:s trend. Det presenterade till och med en säljsignal i december 2017, strax innan björnmarknaden 2018 började. Av den anledningen måste den nuvarande prognosen tas på allvar, trots den tjur-aktiga prisåtgärd som vi sett under de senaste månaderna.

Genom att mäta Fibonacci-indikatorn från december 2018 till rekordlåga 3 150 dollar till den senaste toppsiffran på 19 837 dollar kan flera mål definieras.

Baserat på denna tekniska indikator kan en ökning av försäljningsordrar runt de nuvarande prisnivåerna driva Bitcoin till 16 300 dollar. Men om försäljningstrycket är tillräckligt starkt kan priserna sjunka mot nästa kritiska stödområde, cirka 13 500 dollar.

Även om TD-installationen föreslår att Bitcoin är redo att köra på, måste den senaste höjden på 19 837 dollar hålla för att validera den björn-aktiga utsikten. Underlåtenhet att göra det kommer sannolikt att leda till en ökning av det uppåtgående trycket som drivs av ett tillstånd av FOMO bland investerare. Att skära igenom detta motståndshinder kan se att BTC siktar på 24.500 dollar, eller till och med 30.000 dollar.

Viktiga prisnivåer att titta på

Med tanke på de höga spekulationerna kring Bitcoin är det inte klart när en brant korrigering kommer att äga rum. 2017, när BTC försökte klättra över 2013:s högsta nivå på 1200 dollar, bröt det snart denna milstolpe, bara för att sedan ta ett störtdyk på 32%. Om historien upprepar sig kan liknande prisåtgärder utvecklas nu också.

En korrigering på 30% från det senaste högsta värdet på 19 837 dollar kan se att kryptovalutan dyker ned mot 13 000 dollar som nämnts i den föregående analysen. Men för många analytiker uppmärksammar denna fraktal, vilket minskar dess effektivitet. Av den anledningen är det viktigt att vänta på en daglig ljusstake nära ovanstående motstånd, eftersom det kan bidra till att ogiltigförklara den björn-aktiga utsikten.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust