Råoljepriset vacklar under oron för ökat utbud

Författad av: Faith Maina
december 2, 2020
  • Brent- och WTI-priserna har legat under förra veckans topp.
  • API:s data visar att de amerikanska oljelagren är större än förväntat.
  • OPEC+ har ännu inte fattat ett beslut om att förlänga oljeproduktionsbegränsningarna.

Råoljepriserna vacklar när marknaden reagerar på nya uppgifter om de amerikanska oljelagren. API:s siffror är högre än förväntat. Investerarnas fokus ligger nu på MKB-uppgifterna som förväntas presenteras senare i dag. Dessutom har meningsskiljaktigheterna inom OPEC+ skapat oro för en eventuell ökning av utbudet. WTI handlas till cirka 44,34 dollar, vilket är lägre än förra veckans högstanivå på 46,27 dollar. Samtidigt handlas Brent till 47,36 dollar efter att ha nått 49 dollar förra veckan.

Råoljepriserna

USA registrerar högre råoljelager än förväntat

Råoljemarknaden reagerar på den oväntade ökningen av mängden råolja som lagras av amerikanska företag. Igår rapporterade American Petroleum Institute (API) en ökning av USA s råoljelager. Förra veckans steg lagren med 4,146 miljoner fat.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Veckan dessförinnan var mängden lagrad produkt högre med 3,8 miljoner fat. Experter har förutspått att förra veckans lager skulle minska med 2,272 miljoner fat. Den höga nivån indikerar minskad efterfrågan, vilket är ett bekymmer för investerare som vill handla olja.

Senare idag kommer Energy Information Administration att offentliggöra nya uppgifter om USA:s råoljelager. Analytiker förutspår att lagren kommer att minska med 2,358 miljoner fat. Den prognostiserade förändringen är större än föregående -0,754 miljoner fat. Investerare kommer också att vara intresserade av mängden råolja som lagras i Cushing, som är WTI:s leveransnav.

Tips: letar du efter en app för att investera smartare? Handla säkert genom att registrera dig med vårt föredragna val, eToro: besök & skapa konto

Tvist inom OPEC+ skapar oro för ökad råoljetillförsel

Investerare hade nog följt det möte som OPEC+ hållit de två senaste dagarna. Faktum är att förväntningarna på mötet låg bakom att Brent- och WTI-priserna rusade upp över 45 respektive 43 dollar. Därför har oenigheterna mellan de oljeproducerande länderna lett till att oljepriset vacklar.

Å ena sidan stöder Ryssland och Saudiarabien en förlängning av produktionsbegränsningarna. Förenade Arabemiraten och andra medlemmar i kartellen är dock av en annan åsikt. Investerarnas oro är att OPEC+ misslyckas med att förlänga begränsningarna och att det kommer att leda till högre råoljetillgång än efterfrågan.

Förhoppningar om hög efterfrågan på råolja begränsar prisfallet

Investerarnas förhoppningar om att covid-19-vaccinationer snart kan börja har bidragit till att kompensera för råoljeprisernas förluster. Även om amerikanska FDA ännu inte godkänt Pfizers ansökan, är företagets distributionsplan redan satt i verket. Den 27 november började United Airlines Holdings Inc (NASDAQ: UAL) använda charterflyg från Bryssel till Chicago för att transportera Pfizers vaccin.

Pfizer har lagt grunden för att säkerställa en snabb distribution av doserna så snart regulatorn godkänner akutanvändningen av vaccinet. Investerare är optimistiska att vaccineringen kommer att inledas den 11 december. Därefter kommer den pre-pandemiska normaliteten sannolikt att återvända och öka efterfrågan på råolja. Denna optimism har begränsat råoljeprisernas fall.

Dessutom bedömer analytiker att skissen inom OPEC+ kommer att vara kortlivad. Michael Lynch, ledare för Strategic Energy & Economic Research, konstaterade att: ”Många anser att detta är samma gamla historia. De kommer att gräla men de kommer till sist att komma överens, för ingen vill att priset ska kollapsa.”