Rapport: Covid-19-vacciner levereras som bäst

Författad av: Jayson Derrick
december 1, 2020
  • Pfizer har enligt uppgift börjat skicka sitt covid-19-vaccin från Bryssel till Chicago.
  • Varje flygning kräver 6 800 kg torris vilket är betydligt mer än vad som normalt är tillåtet.
  • Vaccinationsprocessen kan inledas före slutet av 2020.

Hur länge kommer det att dröja innan vaccinationerna mot det nya coronaviruset inleds? Enligt en rapport från Wall Street Journal förra veckan har vacciner nu lämnat sina lager och levereras runt om i världen.

Från Bryssel till Chicago

United Airlines Holdings Inc (NASDAQ: UAL) transporterade det vaccin som Pfizer Inc. (NYSE: PFE) utvecklat från Bryssel till Chicago förra veckan – trots att vaccinet ännu inte fått ett officiellt grönt ljus från de amerikanska tillsynsorganen.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Märkligt nog uppgav en Pfizer-taleskvinna att de inte kommer att börja leverera vaccinet förrän USA:s Food and Drug Administration (FDA) godkänt vaccinet för akut användning. Ett beslut kommer sannolikt att komma när FDA:s rådgivande kommitté för vacciner och relaterade biologiska produkter möts den 10 december.

Men Federal Aviation Administration meddelade samtidigt att de stöder det som beskrivs som ”den första massflygningen av ett vaccin någonsin.”

Är Pfizers aktier ett bra köp just nu? Här är en guide för intresserade investerare.

Tips: letar du efter en app för att investera smartare? Handla säkert genom att registrera dig med vårt föredragna val, eToro: besök & skapa konto

Pfizers logistiska utmaningar

Pfizers vaccin måste lagras i minus 70 grader Celsius, vilket skapar en rad utmaningar ur både ett logistiskt och reglerande perspektiv.

På den logistiska sidan av ekvationen var Pfizer tvunget att skapa nya kylförvaringsplatser i sina globala hanteringscentra i Michigan och Belgien. Företaget var också tvunget att utöka lagringskapaciteten på distributionsplatser i Wisconsin och Tyskland.

Men att hantera förvaringen var bara början.

Uniteds flygplan var tvunget att lasta ombord cirka 6,8 ton torris för att hålla vaccinet kylt under transporten över Atlanten. Det är fem gånger så mycket som vad normalt sett är tillåtet för reguljära flygningar.

Flyglinjerna tvingas ansöka om särskilda tillstånd trots att flygplanen saknar den nödvändiga utrustningen för att övervaka och mildra potentiella koldioxidläckor, enligt WSJ. Och när vaccinet är redo att transporteras den sista sträckan krävs hundratals lastbilar utrustade med tillräcklig kylförvaringskapacitet.

Potentiell tidslinje

Pfizers vaccin kan godkännas för användning inom mindre än två veckor. Den 10 december kommer en panel med externa rådgivare att tillsammans med FDA granska Pfizers data och ge en rekommendation till myndigheten om vaccinet är lämpligt för allmän användning eller inte.

FDA kan fatta beslut direkt efter en omröstning och det slutgiltiga godkännandet kan sedan meddelas inom en dag, vilket öppnar för att vaccinationerna inleds före årsskiftet.

Pfizer är inte den enda vaccinproducenten som väntar på startskottet och andra läkemedelsbolag arbetar också frenetiskt för att lösa de logistiska utmaningarna. De arbetar också med andra transportföretag, som t.ex. FedEx Corp. (NYSE: FDX), som redan har temperaturövervakningssystem för att säkert transportera vacciner när det behövs.