Virkespriserna stiger bland ökade byggkostnader

By: Faith Maina
Faith Maina
Faith strävar efter att förenkla komplicerat material så att investerare kan fatta mer informerade beslut. När Faith inte fokuserar på finansmarknaderna… read more.
on dec 3, 2020
  • Byggkostnaderna i USA ökade med 1,3% jämfört med de förväntade 0,8% i oktober.
  • Investerare satsar på återuppbyggnadsprojekt efter det officiella slutet av orkansäsongen i Atlanten.
  • Rekordlåga räntor och en försvagad US-dollar har katalyserat virkesprisernas uppåtgående trend.

Priserna för virke är nu på den högsta nivån vi sett sedan september 2020. Efter att ha avslutat oktober i ett fall är Random Length Lumber Futures upp med cirka 23,44% och handlas till 649 dollar. En försvagad amerikansk dollar och ökad byggverksamhet har katalyserat demonstrationen.

Virkespriser

Byggkostnaderna i USA ökar

Den 1a december visade US Department of Commerce att byggkostnaderna i landet stigit med 1,3% i oktober. Analytiker hade förutsagt en ökning med 0,8%. Vinsterna följde septemberns nedåtgående korrigering med en minskning på 0,5%.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Byggandet av familjshus bidrog till stor del till oktobervinsterna. I flera månader har bristen på nya familjshus drivit byggföretag att öka kostnaden för sådana projekt. Därefter ökade byggandet av dessa hus med 5,6% i oktober. Det var en av de faktorer som hjälpte ökningen på 2,9% av privata bostäder.

COVID-19 har resulterat i ökad migration till amerikanska förorter. Dessutom behöll Federal Reserve de rekordlåga räntorna på mellan 0% och 0,25%. De låga räntorna har förbättrat kreditvärdigheten; en aspekt som har ökat efterfrågan på bostadshus och därmed ökat priset på virke.

En försvagad dollar-miljö gynnar virkespriser

För den som vill investera i råvaror är en försvagand amerikansk dollar ett bullish tecken. Värdet på dollarn har ett omvänt förhållande till priserna på olika råvaror. US-dollarindexet (DXY) handlas till 90,97 dollar, vilket är den lägsta nivån sedan april 2018. Denna svaga dollarmiljö har stött uppgången av virkespriser.

Analytiker har förutsagt att den nedåtgående trenden kommer att fortsätta till 2021. Medan vi talade om Bloomberg Markets sa JPMorgans ledande portföljförvaltare Julio Callegari: ”Vi är fortfarande partiska för en försvagad dollar, särskilt när vi går in i 2021. I grund och botten tror vi att vi har nyckelelementen för en viss dollarsvaghet.”

Amerikanskt väder gynnar byggverksamhet

Virkesmarknaden reagerar även på nyheterna om att den allvarliga orkansäsongen i Atlanten officiellt har avslutats. Av de 30 registrerade stormarna träffade 12 av dem de amerikanska stränderna. Siffran är högre än rekordet på 9 som sattes 1916. Säsongen inkluderade också 13 orkaner. Laura var den hårdaste orkanen som lämnade skador värda cirka 14 miljarder dollar.

Nu när orkansäsongen officiellt är över, kommer återuppbyggnadsaktiviteter att börja. Som ett resultat kommer det att finnas en hög efterfrågan på virke; en faktor som kommer att driva dess priser uppåt.

Samtidigt har de flesta staterna i centrala och östra USA registrerat varmt väder sedan augusti. Med de höga temperaturerna som fortsätter i november har byggare varit aktiva under hela säsongen. De kontinuerliga aktiviteterna på byggarbetsplatser har gett stöd till virkespriserna.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust