Morgan Stanley: Det amerikanska dollarindexet (DXY) kan sjunka med ytterligare 10%

Författad av: Crispus Nyaga
december 3, 2020
  • Det amerikanska dollarindexets fall fortsatte under natten till den lägsta nivån sedan april 2018.
  • Analytiker på Goldman Sachs, Morgan Stanley och JP Morgan förväntar sig att det fria fallet fortsätter.
  • Nästa mål, baserat på veckodiagrammet, är den lägsta nivån från februari 2018 på 88 dollar.

Försäljningstakten för det amerikanska dollarindexet (DXY) ökade under nattens handel när efterfrågan på andra valutor ökade. Indexet handlas nu till 90,76 dollar, vilket är den lägsta nivån sedan april 2018.

Det amerikanska dollarindexet faller fritt

Dollarns svaghet fortsätter

Tidigare i år steg US-dollarindexet till den högsta nivån på flera år på 103 dollar efter att Världshälsoorganisationen (WHO) konstaterade att covid-19 är en global pandemi.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Sedan dess har efterfrågan på valutan avtagit, vilket har fått den att falla med mer än 11%. Samtidigt har jämföreslevalutorna för dollarindexet, som euron, den schweiziska francen och pundet, nått de högsta topparna på flera år.

Samtidigtt har valutor på tillväxtmarknader också upplevt starka rallyn. Den sydafrikanska randen har stigit med mer än 20% medan den mexikanska peson har susat upp med mer än 22%. Andra tillväxtländers valutor som har stigit mot dollarn är bland annat Singapore-dollarn, den brasilianska realen och den kinesiska yuanen.

Och analytiker blir alltmer negativt inställda till dollarn. I en rapport igår förutspådde en analytiker vid JP Morgan att dollarindexet kommer att fortsätta sjunka under 2021. I en annan rapport sa också Mark Wilson, en analytiker vid Morgan Stanley, att indexet kunde sjunka med ytterligare 10%. Goldman Sachs förväntar sig att dollarn sjunker med 6% under 2021.

Tips: letar du efter en app för att investera smartare? Handla säkert genom att registrera dig med vårt föredragna val, eToro: besök & skapa konto

Varför faller dollarn fritt?

Det finns tre huvudorsaker till att analytiker blir alltmer negativt inställda till dollarindexet. För det första har de positiva nyheterna om covid-19-vacciner eliminerat vissa risker på marknaden eftersom de möjliggör en återgång till det normala de närmaste månaderna.

För det andra bedömer forex-investerare att Joe Biden kommer att få tillräckligt stöd för att översvämma ekonomin med stimulansåtgärder som kommer att devalvera dollarn avsevärt. Han har redan lovat stimulans på flera biljoner dollar när han svärs in. En annan stimulans kommer i form av infrastruktur och investeringar i ren energi.

För det tredje tror analytiker att Bidens administration kommer att leda till bättre relationer för USA runt om i världen. Med andra ord kommer det inte att uppstå några handelskrig som tenderar att stärka dollarn.

Det amerikanska dollarindexet: Teknisk prognos

Dollar index
Det amerikanska dollarindexet teknisk graf

På veckodiagrammet ser vi att dollarindexet har haft en stark nedåtgående trend. Trenden stöds av både kortsiktiga och långsiktiga glidande medelvärden medan RSI (Relative Strength Index) har fortsatt att sjunka.

Det genomsnittliga riktningsindexet, som är ett bra mått för trenders styrka, har också fortsatt att stiga. Dessa indikatorer tillhandahålls av de flesta mäklare för valuta-spread betting.

Därför finns det en risk att indexet kommer att sjunka med ytterligare 3,3% för att nå ned till lägstanivån från februari 2018 på 88,28 dollar.