Dow Jones, S&P 500 och Nasdaq nådde rekordhöjder tack vare förväntningar om ny stimulans

By: Stanko Iliev
Stanko Iliev
Stanko ägnar sig åt att förse investerare med relevant information som kan användas för att ta bra investeringsbeslut. Han… read more.
on dec 7, 2020
Updated: apr 16, 2021
  • För veckan steg Dow Jones med 1,03%, S&P 500 med 1,67% och Nasdaq med 2,12%
  • Långsam sysselsättningstillväxt höjer investerarnas förväntningar om ny finanspolitisk stimulans.
  • USA skapade till 245 000 nya jobb i november, betydligt sämre än förväntade 469 000.

De amerikanska aktieindexen fortsatte att stiga i veckan som gick. En av anledningarna är att den långsammaste amerikanska sysselsättningstillväxten på sex månader ökat investerarnas förväntningar om ett nytt finanspolitiskt stimulanspaket. USA släppte rapporten Nonfarm Payroll i fredags, som visade att landet bara skapat 245 000 nya jobb i november.

Detta var sämre än förväntat, även om arbetslösheten har minskat till 6,7%. I november skapades överraskande många nya jobb inom transport, företagstjänster och hälso- och sjukvård, samtidigt som arbetslösheten minskade inom detaljhandeln.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

”Jobbrapporten visar att den ekonomiska återhämtningen håller på att stanna av och är en varning för att den ’mörka vintern’ kan förvärra smärtan om inte den amerikanska kongressen omedelbart godkänner en proposition för coronastöd,” säger den tillträdande presidenten Joe Biden.

Dow Jones Industrial Average, S&P 500 och Nasdaq nådde nya rekordhöjder förra veckan, men det nuvarande ”risk/reward”-förhållandet är enligt min mening inte bra för långsiktiga investerare. En korrigering av den amerikanska aktiemarknaden kan vänta runt hörnet, men marknaderna är fortfarande optimistiska över de globala ekonomiska utsikterna 2021.

USA rapporterade nyligen över 216 000 nya covid-19-fall på en dag, men investerare förblev optimistiska främst tack vare planerna på covid-19-vaccinationer. Investerarnas fokus ligger på godkännandena av nya vacciner och de hoppas att FDA kommer att godkänna det första vaccinet för akutanvändning i mitten av december.

S&P 500 steg med 1,67% på veckobasis

För veckan såg S&P 500 (SPX) en ökning med 1,67% och stängde till 3 699 punkter.

Datakälla: tradingview.com

De kritiska stödnivåerna är 3 500 och 3 400 punkter, medan 3 700 och 3 800 representerar motståndsnivåerna. Om priset stiger över 3 700 punkter skulle det vara en köpsignal för S&P 500, men om priset sjunker under 3 500 skulle det vara en säljsignal då riskerar det fortsätta falla ned till 3 400 punkter.

DJIA steg med 1,03% på veckobasis

För veckan steg Dow Jones Industrial Average (DJIA) med 1,03% och stängde på 30 218 punkter.

Datakälla: tradingview.com

Det nuvarande ”risk/reward”-förhållandet är inte bra för långsiktiga investerare, men så länge DJIA ligger över 28 000 punkter förblir detta index på en tjurmarknad. Om priset stiger över 31 000 skulle det vara en köpsignal för Dow Jones Industrial Average (DJIA), och då ligger vägen fri upp till 32 000 punkter.

Detta index handlas på rekordhöjder, men om priset sjunker under 29 000 skulle det vara en tydlig säljsignal och då kommer det sannolikt att falla ned till 28 000 punkter.

Nasdaq Composite steg med 2,12% på veckobasis

Nasdaq Composite (COMP) steg med 2,12% förra veckan och stängde på 12 464 punkter.

Datakälla: tradingview.com

Trendlinjen i diagrammet ovan representerar en stark stödnivå. Om priset bryter under denna trendlinje skulle det vara en stark säljsignal, och då riskerar det att falla hela vägen ned till 11 000 punkter (som också är en stark supportnivå). Så länge priset ligger över trendlinjen och 11 000 punkter så ligger detta index i köpzonen, och det finns just nu ingenting som pekar på att trenden kommer vända.

Sammanfattning

De amerikanska aktieindexen fortsatte att stiga i veckan som gick. En av anledningarna är att den långsammaste amerikanska sysselsättningstillväxten på sex månader ökat investerarnas förväntningar om ett nytt finanspolitiskt stimulanspaket. USA skapade till 245 000 nya jobb i november, vilket var betydligt sämre än förväntade 469 000. Samtidigt minskade arbetslösheten till 6,7% från 6,9%. Dow Jones Industrial Average, S&P 500 och Nasdaq nådde nya rekordhöjder förra veckan, men det nuvarande ”risk/reward”-förhållandet är enligt min mening inte bra för långsiktiga investerare.