Råoljemarknaden reagerar på vaccinnyheter och kommande amerikanska lageruppgifter

By: Faith Maina
Faith Maina
Faith strävar efter att förenkla komplicerat material så att investerare kan fatta mer informerade beslut. När Faith inte fokuserar på finansmarknaderna… read more.
on dec 8, 2020
  • Vaccinationerna mot covid-19 inleddes idag i Storbritannien.
  • Råoljepriserna har fortsatt falla för andra dagen denna vecka efter ökat antal nya covid-19-fall.
  • Investerare väntar på uppgifter om de amerikanska råoljelagren.

Råoljepriserna har fortsatt falla i veckan. WTI sjönk med 0,33% för att handla till 45,47 dollar samtidigt som Brent fallit med 0,14% till 48,52 dollar. Den fortsatta optimismen kring de stundande covid-19-vaccinationerna har hållit referensoljorna över prisnivåerna på 45 respektive 48 dollar. Antalet nya covid-19-fall påverkar dock marknaden samtidigt som investerare väntar på de kommande uppgifterna om de amerikanska råoljelagren.

Priserna på råolja

Råoljan påverkas av viruset

Råoljemarknaden påverkas till lika delar av optimismen kring covid-19-vaccinerna och pessimismen kring det ökade antalet insjuknade under pandemin. Brent och WTI ligger fortfarande över 48 respektive 45 dollar tack vare det positiva marknadssentimentet till följd av vaccinnyheterna.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Vaccinationerna har nu börjat i Storbritannien. Margaret Keenan, en 90-årig dam, blev under gårdagskvällen den första som vaccinerades.

Enligt NHS-leverantörernas biträdande VD Saffron Cordery har 50 sjukhus i England fått koronavirusvaccinet. Hela världen fokuserar nu på hur landet hanterar logistikutmaningarna.

Storbritannien blev det första landet som godkände ett covid-19-vaccin. Listan över prioriterade kandidater för vaccinering inkluderar åldringar, social- och hälsoarbetare i frontlinjen, och personer med hälsotillstånd som gör att de befinner sig i riskzonen för allvarlig sjukdom.

I USA började Pfizer flyga sina vaccin från Bryssel till Chicago den 27 november. Transporten skedde inför FDA:s förväntade godkännande av det första vaccinet i USA den 10 december. De positiva vaccinnyheterna från Storbritannien och USA har erbjudit stöd för råoljepriserna.

Samtidigt har det ökade antalet fall av covid-19 varit högintressanta för investerare som handlar med olja. USA har satt ett nytt tragiskt rekord för antalet covid-19-dödsfall de senaste sju dagarna. Den tidigare rekordnoteringen för antalet covid-19-relaterade dödsfall registrerades den 17 april med 2 232 personer. Den nya högstanoteringen är 2 249 dödsfall. Den 7 december registrerades cirka 200 000 nya fall i landet.

Medan länder i Europa försiktigt lättar på lockdown-åtgärderna är antalet fall fortfarande relativt högt. Den 7 december rapporterade Tyskland cirka 15 000 nya fall. Samma dag meddelade Italien, Storbritannien och Ryssland om 13 720, 14 718 respektive 28 142 nya fall. Siffrorna är en indikation på att pandemin är långt ifrån över.

Under julsäsongen är politikerna måna om att inte upphäva åtgärderna alltför snabbt. Status quo i Europa och USA har påverkat efterfrågan på råolja negativt.

Investerare väntar på uppgifter om USA:s råoljelager

Senare idag kommer råoljemarknaden att reagera på uppgifterna från American Petroleum Institute om förra veckans råoljelager. Det senaste pressmeddelandet indikerade en leveransökning då oljelagren ökade med 4 146 miljoner fat jämfört med veckans föregående uppgång på 3 800 miljoner fat. Analytiker hade förutspått en förändring på minus 2 272 miljoner fat.

Därtill kommer Energy Information Administration (EIA) att offentliggöra ytterligare uppgifter om USA:s råoljelager på onsdag. I den senaste rapporten hade mängden råolja som lagras sjunkit med 679 miljoner fat. Experter förväntar sig en avläsning på minus 1 514 miljoner fat i morgondagens uppdatering.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust