Vanguard S&P 500 ETF nära rekordnivåer tack vare hopp om ett amerikanskt stimulanspaket

By: Stanko Iliev
Stanko Iliev
Stanko ägnar sig åt att förse investerare med relevant information som kan användas för att ta bra investeringsbeslut. Han… read more.
on dec 10, 2020
  • USA upplevde den långsammaste sysselsättningstillväxten på sex månader.
  • Det ökade investerarnas förväntningar på nya stimulansåtgärder i landet.
  • Dåliga nyheter gällande vaccinationerna eller försenad stimulansen skulle kunna vända den positiva trenden.

Vanguard S&P 500 ETF steg från 200 till över 340 dollar på bara några månader, och det aktuella priset ligger nu runt 336 dollar. Priset på denna ETF handlas nära rekordnivåer, men ”risk/reward”-förhållandet ser inte lovande ut för långsiktiga investerare.

Grundläggande analys: ”Risk/reward”-förhållandet ser inte lovande ut för långsiktiga investerare.

Vanguard spårar S&P 500-indexet och ger handlare exponering för 500 av de viktigaste listade företagen i USA. I förra veckan släppte USA rapporten Nonfarm Payroll, som visade att landet bara skapade 245 000 nya jobb i november, vilket höjde investerarnas förväntningar på ett nytt stimulanspaket.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Den amerikanska aktiemarknaden stöds fortfarande efter att Nancy Pelosi meddelat att hon är hoppfull om att få till stånd ett avtal för covid-19-stöd.

Jobbrapporten var en besvikelse och investerarnas huvudsakliga fokus ligger nu på resultatet av stimulansbudgetkampen i USA. Investerarna är fortfarande optimistiska att ett efterlängtat hjälppaket ska komma till stånd för att mildra de ekonomiska effekterna av covid-19-ekonomin, och för tillfället förblir den amerikanska aktiemarknaden på en tjurmarknad.

”Jobbrapporten visar att den ekonomiska återhämtningen håller på att stanna av och varnar för att den ”mörka vintern” kommer att intensifiera smärtan om inte den amerikanska kongressen omedelbart godkänner en proposition för ett covid-19-stöd,” sa den tillträdande presidenten Joe Biden.

Positiva nyheter om covid-19-vaccinationerna kommer säkerligen att lyfta Vanguard S&P 500 ETF på kort sikt, men eventuella negativa nyheter eller förseningar av stimulansen skulle kunna vända den positiva trenden.

Vanguard S&P 500 ETF är knutet till S&P 500-indexet som fortsätter att handla nära rekordhöga nivåer. Vanguard 500 stöds också av det faktum att amerikanska FDA sannolikt kommer att godkänna landets första covid-19-vaccin för akutanvändning de närmaste dagarna.

Trots det är ”risk/reward”-förhållandet inte lovande för långsiktiga investerare, och det finns några uppenbara risker vad gäller att köpa Vanguard 500 ETF. Den amerikanska aktiemarknaden kan hamna i en korrigeringsfas, och om detta händer kommer Vanguard 500 ETF sannolikt att handlas på lägre prisnivåer.

Teknisk analys: Vanguard 500 ETF fortsätter att handla på en tjurmarknad

En korrigeringars kan vänta för den amerikanska aktiemarknaden, men för närvarande ligger denna ETF i köpzonen och det finns just nu inga indikationer på att trenden skulle vändas.

Datakälla: tradingview.com

De kritiska stödnivåerna är 300 och 280 dollar, samtidigt som 340 och 350 dollar representerar motståndsnivåerna. Trendlinjen i diagrammet ovan representerar också en stark stödnivå. Om priset skulle bryta under denna trendlinje skulle det vara en tydlig säljsignal, och då riskerar det att fortsätta falla ned till 300 dollar.

Så länge priset ligger över denna trendlinje och stödet vid 300 dollar så fortsätter denna ETF att handla på en tjurmarknad.

Sammanfattning

Den amerikanska aktiemarknaden kan gå in i en korrigeringsfas, men för tillfället ligger denna ETF i köpzonen och det finns just nu inga indikationer på att trenden är på väg att vända. Positiva nyheter om covid-19-vaccinationerna kommer säkerligen att lyfta Vanguard S&P 500 ETF på kort sikt, men eventuella negativa nyheter eller förseningar av stimulansen skulle kunna vända den positiva trenden.