NZD/USD når nya toppar när Nya Zeeland rapporterar handelsunderskott

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus är en aktiv handlare som kopieras och följs på Capital.com. Han bor i Nairobi med sin fru, son… read more.
on dec 16, 2020
  • NZD/USD-parets rally fortsatte efter att Nya Zeeland publicerade sin handelsdata för kvartalet.
  • Nya Zeeland återgick till ett handelsunderskott på 0,4 miljarder nyzeeländska dollar.
  • Den nyzeeländska dollarn är en av de bäst presterande valutorna bland utvecklingsländerna.

NZD/USD-paret ligger nu nära topparna från april 2018 när det nuvarande risk-on-sentimentet består. Det handlas till 0,7100, vilket är 30% över årets lägstanivå hittills på 0,5475.

NZD/USD-parets rally fortsätter

Nya Zeelands handelsunderskott

Nya Zeeland har varit väldigt framgångsrikt med att bekämpa covid-19-pandemin. Landet, som har en befolkning på över 5 miljoner, har bara registrerat 25 dödsfall i samband med viruset. Det uppnåddes genom att snabbt spåra kontakter och sätta personer med symtom i karantän.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Som ett resultat har den nyzeelandska dollarn varit den bäst presterande valutan bland utvecklingsländer i år. Den har stigit med 6% mot de amerikanska dollarn i år, vilket gör det till ett av de bästa åren på senare tid. Det steg under åtta av de tolv senaste månaderna.

I en rapport i dag meddelade landets statistikbyrå att landets handelsbalans återgick till ett underskott under tredje kvartalet. Handelsunderskottet landade på 0,4 miljarder nyzeeländska dollar, efter att ha registrerat ett överskott på 0,6 miljarder under föregående kvartal.

Det berodde främst på en ökad import av varor med mer än 1,1 miljarder nyzeeländska dollar. Inte minst bilimporten ökade. Ändå minskade underskottet på årsbasis till 2,6 miljarder nyzeeländska dollar.

Den ökade varuimporten kompenserades delvis av ett överskott inom tjänstesektorn. Tjänsteexporten ökade med 270 miljoner nyzeeländska dollar medan importen minskade med 304 miljoner. Resor och transporttjänster svarade för 52% av den totala tjänsteexporten.

NZD/USD kommer att reagera på resultatet av Federal Open Market Committees (FOMC) möte. Ekonomer förväntar sig att Federal Reserve kommer att lämna räntorna och den kvantitativa lättnadspolitiken oförändrade. Jerome Powell kommer sannolikt att uppmana kongressen kommer att godkänna ytterligare finanspolitisk stimulans för att stöda ekonomin.

NZD/USD teknisk prognos

NZD/USD
NZD/USD teknisk graf

NZD/USD har haft en stark uppåtgående trend, vilket syns tydligt i det dygnsdiagrammet ovan. Det ligger över det viktiga stödet vid 0,6800, där priset bildade en dubbeltopp i september. Det stöds också av de exponentiella glidande medelvärdena för 15 och 25 dagar, samtidigt som de två linjerna i den rörliga genomsnittliga konvergensdivergensen (MACD) ligger över den neutrala nivån.

De har också gjort en baisseartad crossover, vilket är ett tecken på att parets vändning kan vara nära. Så det är värt att öva på ett gratis valutademokonto innan du genomför din nästa handel.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust