Storbritanniens FCA lanserar tillfälligt registreringssystem för kryptoföretag

By: Jinia Shawdagor
Jinia Shawdagor
Jinia är en krypto- och blockchain-entusiast baserad i Sverige. Hon älskar allt som är positivt, att resa och finner glädje och… read more.
on dec 17, 2020
  • Tanken är att ge tillsynsmyndigheten tillräckligt med tid för att hantera eftersläpande ansökningar.
  • Det gäller endast företag som ansökte om registrering före den 15 december 2020.
  • FCA ger företagen som är berättigade till tillfällig registrering tillstånd fram till den 9 juni 2021.

Financial Conduct Authority (FCA), Storbritanniens finansiella tillsynsmyndighet, har infört ett tillfälligt registreringssystem för kryptoföretag. Kryptoföretag som anmälde sig för registrering innan den 15 december får tillstånd att fortsätta med sin verksamhet i sex månader. Företag som inte ansökt blir tvungna att returnera digitala valutor till sina kunder och stänga ned verksamheten senast den 10 januari 2021, enligt FCA.

Enligt meddelandet utvidgades FCA:s regleringsområde från och med den 10 januari 2020, vilket innebar att tillsynen över kryptoföretag nu är myndighetens ansvar. Efter denna förändring meddelade vakthunden att alla befintliga kryptoföretag måste följa reglerna kring penningtvätt. Därtill instruerade FCA att alla kryptoföretag i Storbritannien är tvungna att registrerar sig före den 10 januari 2021.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Tillsynsmyndigheten har däremot inte kunnat utvärdera och registrera alla kryptoföretag som ansökt om registrering sedan de började övervaka sektorn. FCA har helt enkelt inte hunnit granska alla inlämnade ansökningar på grund av deras komplexitet. Covid-19-pandemin satte också käppar i hjulet för myndighetens planer på att besöka samtliga företag.

Därför har FCA beslutat att förlänga tidsfristen. I stället för att stänga ned oregistrerade kryptoföretag senast den 10 januari som planerat, kommer de nu att få fortsätta verka fram till den 9 juni 2021 i väntan på godkännande. Tillsynsmyndigheten tillade att företag som inte ansökt om registrering före den 15 december riskerar att bli bestraffade om de inte upphör med verksamheten senast den 10 januari 2021.

Råd till brittiska konsumenter som hanterar krypto

FCA fortsatte att uppmana brittiska medborgare som handlar med kryptorelaterade företag att kontrollera om de företag de ansluter sig till är registrerade eller åtminstone finns med på listan över företag med tillfällig registrering. Om konsumenterna upptäcker att de företag de handlar med inte finns i någon av listorna, rekommenderade FCA att de kontrollerar och verifierar att företagen har rätt att bedriva verksamhet i Storbritannien utan att vara registrerade. Det är bara möjligt i de fall där företagen är registrerade i flera olika länder.

FCA konstaterade också att om ett företag inte är berättigat att verka i Storbritannien, bör konsumenterna ta ut sina medel före den 10 januari nästa år.

Tillsynsmyndigheten tillade att:

”Många kryptotillgångar är mycket spekulativa och kan därför tappa värde snabbt. FCA har inte konsumentskyddsbefogenheter för företagens kryptoaktivaktiviteter. Även om ett företag är registrerat hos FCA är vi inte ansvariga för att kryptotillgångsföretag skyddar kundernas tillgångar (dvs. kundernas pengar). Det är osannolikt att du kommer att ha tillgång till en finansiell ombudsman eller ett Financial Services Compensation Scheme, oavsett om ett företag har tillfällig eller fullständig registrering.”

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust