Råoljepriserna når niomånadershöjd efter en nedgång i amerikanska oljelager

By: Faith Maina
Faith Maina
Faith strävar efter att förenkla komplicerat material så att investerare kan fatta mer informerade beslut. När Faith inte fokuserar… read more.
on dec 17, 2020
  • Råoljepriserna har nått en niomånadershöjd med WTI och Brent terminshandel på $48,52 respektive $51,78.
  • Uppgifter från MKB indikerade att USA:s råoljelager hade minskat med 3.135 miljoner fat.
  • Feds räntebeslut och dess positiva ekonomiska utsikter har ytterligare drivit upp råoljepriserna.

Råoljepriserna har nått en höjdpunkt på nio månader. Vid kl. 07.30 GMT ökade råoljeterminerna på WTI med 1,35% och handlade till 48,52 dollar per fat. På samma sätt steg Brent råoljeterminer med 1,41% till 51,78 dollar per fat. Varans uppåtgående momentum är en reaktion på nedgången i USA:s oljelager. Dessutom har det dovish Fed-beslutet och förhoppningarna om ett stimulanspaket bidragit till råoljeprisets rally.

råoljepriser

USA registrerar en minskning av råoljelagren

Råoljepriserna reagerar på de bullish uppgifter som offentliggjordes av Energy Information Administration på onsdagen. Enligt byrån sjönk de amerikanska råoljelagerna med 3.135 miljoner fat den senaste veckan. Siffran var högre än experternas förväntade nedgång på 1,937 miljoner fat. Förra veckan ökade lagren med 15,189 miljoner fat.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Samtidigt steg bensinlagren med 1.020 miljoner fat, vilket är bättre än de förväntade 1.614 miljoner fat. I det tidigare pressmeddelandet hade bensinlagren ökat med 4,222 miljoner fat.

Dessutom ökade de veckovisa destillatlagren med 0,167 miljoner fat, jämfört med föregående veckas 5,222 miljoner fat. Analytiker hade förutspått en avläsning på 0,886 miljoner fat. För tjurarna som vill handla olja är uppgifterna ett tecken på ökad efterfråga på råolja.

Dovish Fed-beslut driver råoljepriserna uppåt

Investerare på råoljemarknaden reagerar också på Federal Reserve:s beslut som släpptes på onsdagen. Centralbanken meddelade att den kommer att lämna de antagna pandemi-åtgärderna oförändrade.

Precis som analytiker hade förutsagt kommer räntorna att vara desamma inom intervallet 0,0% – 0,25%. Dessutom har banken upprätthållit sitt åtagande för obligationsköpsprogrammet. Fed kommer att köpa obligationer på cirka 120 miljarder dollar per månad. Enligt det släppta uttalandet kommer denna kvantitativa lättnad att fortsätta ”tills betydande ytterligare framsteg har gjorts mot kommitténs maximala sysselsättnings- och prisstabilitetsmål.”

Framför allt har nyheter om de låga räntorna lett till att dollarn sjunkit ytterligare. Dollarindexet handlas under den psykologiska nivån på 90 dollar till 89,83 dollar. Med råoljepriset som har ett omvänt förhållande till dollarn är den försvagande dollarn goda nyheter för tjurar på oljemarknaden.

Dessutom har centralbankens nya ekonomiska utsikter erbjudit stöd till råoljepriserna. I september uppskattade institutionen att den amerikanska ekonomin skulle sjunka med 3,7% år 2020. I gårdagens uttalande justerade den dock nedgången till 2,4%. Dessutom förutspår Fed att den amerikanska ekonomin kommer att stiga med 4,2% det kommande året jämfört med sin tidigare uppskattning av en tillväxt på 3,2%.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust