DXY: Dollarindex på väg att bryta ut under 90 dollar efter återhållsamt Fed-beslut

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus är en aktiv handlare som kopieras och följs på Capital.com. Han bor i Nairobi med sin fru, son och brorson… read more.
on dec 17, 2020
  • Det amerikanska dollarindexet fortsatte sin nedgång efter Feds räntebeslut.
  • Banken lämnade räntan oförändrad och lovade att fortsätta sina obligationsköp.
  • Banken höjde också sin ekonomiska prognos för 2020 till att ekonomin krymper med 2,4%.

US-dollarindex (DXY) sjönk över natten när valutainvesterare reagerade på Federal Reserves slutliga räntebeslut. Indexet svävar nära den psykologiska nivån vid 90 dollar, där det har befunnit sig de senaste veckorna.

US dollar index under pressure

Federal Reserves räntebeslut

I sitt slutliga räntebeslut för året röstade Federal Reserve enhälligt för att lämna sina verktyg för att hantera pandemin intakta.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Det lämnade de korta räntorna oförändrade i intervallet 0,0% till 0,25%, vilket låg i linje med vad analytikerna hade förväntat sig.

Banken lämnade också det gigantiska kvantitativa lättnadsprogrammet oförändrat, vilket innebär att det kommer att fortsätta köpa obligationer för minst 120 miljarder dollar per månad. Banken uppgav däremot inte hur länge dessa inköp kommer att fortsätta, vilket de flesta analytiker hade förväntat sig.

I sin prognos höjde banken utsikterna för 2020 trots att ekonomin fortsätter att kämpa mot de stigande antalet covid-19-fall. De förutspår nu att ekonomin kommer att krympa med 2,4% i år, vilket är bättre än septemberuppskattningen på 3,7%. Vidare ser banken ekonomin expandera med 4,2% 2021, högre än den tidigare uppskattningen på 3,2%.

Fed-vägledning

I en kommentar efter beslutet skrev analytiker vid ING att:

”Så länge Fed inte rör vid den korta änden – eller ger några signaler om att de kommer att dra i handbromsen – så förväntar vi oss att reflationshandeln dominerar 2021 och att dollarn faller 5-10% över lag.”

Som svar på räntebeslutet sjönk dollarn med 0,15% mot euron, 0,20% mot pundet och med 0,15% mot den japanska yenen.

Senare idag kommer indexet att reagera på de slutliga räntebesluten från Swiss National Bank (SNB) och Bank of England (BOE). De två bankerna förväntas lämna sin policyer intakta och presentera sina planer för det kommande året.

Teknisk analys av det amerikanska dollarindexet

Amerikanska dollarindexet teknisk graf

Det amerikanska dollarindexet håller på att falla under det viktiga stödet vid 90,00 dollar efter Federal Reserves återhållsamma räntebeslut. På fyratimmarsdiagrammet har indexet brutit under det viktiga motståndet vid 91,20 dollar. Det ligger också under de viktiga korta och långsiktiga glidande medelvärdena och ligger på samma nivå som den nedre sidan av Donchian-kanalerna.

Därför tror vi att dollarns kräftgång kommer att fortsätta denna månad. Det kan du dra nytta av genom att gå kort på valutan med en av de bästa valutamäklarna med hög hävstång. Vi misstänker däremot att indexet, som är på väg att bli översålt, kommer att studsa tillbaka nästa år.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust