GBP/USD bryter motstånd när handlare förväntar sig återhållsamt beslut från Fed

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus är en aktiv handlare som kopieras och följs på Capital.com. Han bor i Nairobi med sin fru, son… read more.
on dec 16, 2020
  • GBP/USD-paret bröt över en viktig motståndsnivå efter starka PMI-uppgifter för tillverkning och tjänster.
  • Enligt Markit steg tjänste-PMI till 49,9 medan PMI för tillverkning steg till 57,3.
  • Handlare är också fokuserade på det kommande räntebeslutet från Federal Reserve.

GBP/USD bröt över en viktig motståndsnivå när handlare smälte de blandade ekonomiska siffrorna från Storbritannien inför Federal Reserves räntebeslut. Paret handlas till 1,3530, vilket är det högsta det har varit sedan maj 2018.

Det brittiska pundet har befunnit sig i ett rally

Återhämtning i Storbritannien

GBP/USD stiger efter relativt starka ekonomiska siffror från Storbritannien. I en rapport meddelade Markit att PMI för tjänstesektorn ökade från 41,7 i november till 47,3 i december när regeringen tillåtit vissa företag att öppna igen. Ökningen var något högre än den genomsnittliga prognosen på 41,9.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Ändå är tjänstesektorn under press eftersom PMI är under 50. Detta beror främst på att många sektorer inom branschen ännu inte har återhämtat sig. Exempelvis har hotell, restauranger och pubar fortfarande svårt att öppna igen. I måndags bad också den brittiska regeringen flera sektorer, som t.ex. barer, att stänga eftersom antalet covid-19-fall fortsätter att öka.

Tillverkningssektorn fortsatte att gå urstarkt när efterfrågan och optimismen fortsatte att öka. PMI steg från 53,8 i november till 57,3. Samtidigt ökade komposit-PMI, som spårar indexen i de två sektorerna, från 49,0 till 50,7.

Däremot har andra siffror publicerats som inte var lika positiva. Enligt ONS sjönk landets konsumentpriser med 0,1% i november vilket ledde till en årlig ökning på bara 0,3%. Vidare minskade kärn-KPI, som exkluderar de volatila livsmedels- och energiprodukterna, med 0,1%, vilket innebär en ökning med 1,1% på årsbasis. Dessa siffror var alla lägre än analytikernas uppskattningar.

GBP/USD stiger också inför Feds räntebeslut. Även om Fed sannolikt inte kommer att justera räntorna kan det ändra sin prognos. I en kommentar till investerare sa analytiker vid TD Securities att de förväntar sig att banken kommer att ge en ny prognos för det kvantitativa lättnadsprogrammet och sedan förlänga den vägda genomsnittliga löptiden (WAM). De noterade att detta kommer att vara mer negativt för dollarn.

GBP/USD teknisk prognos

GBP/USD
GBP/USD teknisk graf

GBP/USD har stigit de senaste månaderna. Idag lyckades det att bryta över nyckelmotståndet vid 1,3528, vilket var den högsta nivån den 4 december. Det ligger också något över den stigande trendlinjen som visas i rosa och de minsta kvadrat glidande medelvärdena för 25 och 50 dagar.

Därför kommer paret möjligen att fortsätta stiga när tjurar siktar mot nästa motstånd vid 1,3550. Men med tanke på att Feds räntebeslut väntar finns det en möjlighet till ökad volatilitet idag. Därför bör du använda de verktyg din valutamäklare erbjuder för att begränsa den potentiella förlusten.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
10/10
67% of retail CFD accounts lose money