Coinbase ansöker i det tysta om börsnotering hos SEC

By: Jinia Shawdagor
Jinia Shawdagor
Jinia är en krypto- och blockchain-entusiast baserad i Sverige. Hon älskar allt som är positivt, att resa och finner glädje och… read more.
on dec 18, 2020
  • Om SEC godkänner planerna blir Coinbase den första USA-baserade kryptobörsen som börsnoteras.
  • Börsen avslöjade inte om det kommer bli publik genom en börsintroduktion av direkt notering.
  • Enligt Kyle Samani skulle Coinbases börsnotering vara en viktig händelse för kryptosektorn.

Det San Francisco-baserade kryptoföretag Coinbase Global Inc. har lämnat in en ansökan till US Securities and Exchange Commission (SEC) om att bli ett aktiebolag. I pressmeddelandet som publicerades igår konstaterade Coinbase att de konfidentiellt skickat in formuläret S-1 till tillsynsmyndigheten. Enligt Coinbase kommer formuläret S-1 att träda i kraft när SEC avslutar sin granskningsprocess, vilket beror på såväl marknadsförhållanden som andra faktorer.

Pressmeddelandet bjöd inte på några djupgående detaljer, t.ex. om Coinbase siktar på att handlas publikt genom en traditionell börsintroduktion eller direkt notering.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Det noterade bara att:

”Detta tillkännagivande utgör inte ett erbjudande om att sälja eller ett erbjudande om att köpa några värdepapper. Alla erbjudanden, uppmaningar eller erbjudanden om att köpa, eller försäljning av värdepapper kommer att göras i enlighet med registreringskraven i Securities Act från 1933, med ändringar (”Securities Act”). Detta meddelande utfärdas i enlighet med artikel 135 enligt Securities Act.”

Om företaget beslutar att göra verklighet av sina börsintroduktionsplaner måste det först dela information om sin verksamhet och ekonomi i offentliga SEC-ansökningar.

Ett välfinansierat företag

Nyheten kommer efter att en rapport tidigare i år avslöjade att Coinbase har planer på att börsnoteras under 2021. Rapporten noterade att Coinbase skulle bli den första stora USA-baserade kryptobörsen som börsnoteras.

Coinbase genomförde en finansieringsrunda värd 221,5 miljoner pund under 2018, vilket resulterade i en värdering av företaget på mer än 5,9 miljarder pund. Sedan dess är det oklart hur värdet förändrats, eftersom de inte velat avslöja sin lönsamhet. Därför är det svårt att förutsäga var företagets kommande offentliga värdering kommer att landa jämfört med dess nuvarande privata värdering.

Enligt Kyle Samani, medgrundare av MultiCoin Capital och Coinbase-investerare, skulle börsnoteringen bli en stor händelse för kryptobranschen.

Han tillade att:

”Detta är ett vägskäl för tillgångsklassen, både som en form av legitimering och genom att ge investerare möjlighet att satsa på kryptobranschen utan att satsa på en specifik tillgång.”

Nic Carter, Coin Metrics medgrundare, noterade att Coinbase skulle få se många av företagets tidiga anställda lämna, eftersom de skulle ha god likviditet för angel-investeringer och skulle överge börsen för att starta startups.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust