OCC tillåter nationella banker att driva noder och stablecoin-nätverk

By: Jinia Shawdagor
Jinia Shawdagor
Jinia är en krypto- och blockchain-entusiast baserad i Sverige. Hon älskar allt som är positivt, att resa och finner glädje och… read more.
on jan 5, 2021
  • Banker kan nu validera, lagra och registrera betalningstransaktioner genom att fungera som noder på INVN.
  • Enligt OCC erbjuder INVN högre effektivitet och stabilitet för betalningsaktiviteter.
  • Banker som driver noder på INVN måste följa lagstiftningen och erbjuda säker och rättvis bankverksamhet.

Amerikanska Treasury’s Office of the Comptroller of the Currency (OCC) har gett grönt ljus för federala chartrade banker att driva noder och använda stablecoins för betalningar och andra funktioner. Byrån meddelade igår, den 4 januari, att nationella banker och federala sparföretag kan validera, lagra och registrera betalningstransaktioner genom att fungera som noder i oberoende nodverifieringsnätverk (INVN). OCC konstaterade samtidigt att bankerna måste följa gällande lagar samtidigt som de säkerställer säkra, sunda och rättvisa bankrutiner även efter att ha tagit sig an denna teknik.

I meddelandet skrev den tillförordnad valutakontrollanten Brian Brooks att:

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

”Medan regeringar i andra länder har byggt betalningssystem i realtid, har USA litat på att vår innovationssektor levererar teknik för realtidsbetalningar. En del av dessa tekniker byggs och hanteras av bankkonsortier och andra baseras på oberoende nodverifieringsnätverk som blockkedjor.”

Brooks tillade att målet med meddelandet var att eliminera rättslig osäkerhet kring bankernas rätt att ansluta till blockchain-nätverk som valideringsnoder. Banker kommer nu att kunna genomföra stablecoin-transaktioner på uppdrag av sina kunder, som kräver den hastighet, effektivitet och interoperabilitet som är förknippad med den expanderande tillgångsklassen.

Med fokus på framtiden

Enligt OCC kan det federala banksystemet ha stor nytta av att delta i INVN. Några av fördelarna som systemet erbjuder är effektivitet, stabilitet för betalningsaktiviteter och de fördelar med realtidsbetalningar som andra länder redan åtnjuter. Publikationen uppgav vidare att INVN:s decentraliserade natur skulle bidra till att göra systemet mer motståndskraftigt, eftersom ett stort antal noder verifierar transaktioner på ett pålitligt sätt. OCC påpekade också att INVN kan hjälpa till att förhindra aktörer med onda avsikter att manipulera information i databaser.

Även om OCC tror på den nya tekniken varnar de för att de kan innebära risker för banksystemet. Det inkluderar operativa risker, efterlevnadsrisker och bedrägerier. Därför uppmanade enheten bankerna att se till att deras tekniska expertis är tillräcklig för att hantera sådana risker effektivt. Meddelandet fortsatte med att konstatera att bankerna måste skydda sig mot penningtvätt och finansiering av terrorism genom att förbättra sina efterlevnadsprogram. Utöver det måste bankerna också följa kraven påförrapportering och bokföring enligt banksekretesslagen.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust