Foxconn stiger efter nytt produktionsavtal med elbilstillverkaren Byton

Författad av: Michael Harris
januari 6, 2021
  • Foxconn nådde en överenskommelse med den kinesiska elbilstillverkaren Byton.
  • Foxconn planerar att investera cirka 200 miljoner dollar i Byton för att diversifiera sin verksamhet.
  • Aktierna i Foxconn har stigit med över 4% i veckan.

Aktierna i Foxconn (T: 2354) har stigit med över 4% den här veckan efter att de nått en överenskommelse med den kinesiska elbilstillverkaren Byton om att delta i tillverkningen av deras första fordon.

Grundläggande analys: EV-marknadsmöjlighet

Affären är ett led i att det Taiwan-baserade elektronikföretaget, som är en av Apples viktigaste leverantörer, vill utöka sin verksamhet utöver att bara tillverka tekniska produkter. Enligt medierapporter planerar Foxconn att investera cirka 200 miljoner dollar i Byton för att ytterligare diversifiera sin verksamhet och minska sitt beroende av Apple.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

De två företagen Foxconn och Byton, såväl som Nanjing Development Zone, skrev under ett ramavtal för strategiskt samarbete för produktionen av Bytons första SUV M-Byte, som förväntas lanseras under första kvartalet 2022.

Affären kan visa sig vara mycket viktigt för Byton som presenterade M-Byte redan 2018, men som inte lyckats ro produktionsprocessen i land sedan dess. Dessutom tvingades utvecklingszonen i Nanjing att stänga ned sin verksamhet i juli och genomföra en modernisering efter att ha drabbats hårt av covid-19-pandemin.

Foxconn introducerade en serie verktyg för att hjälpa företaget att producera stora delar för elfordon som kommer att tillverkas av det Taiwan-baserade företaget. Denna serie verktyg innehåller både ramverk och programvara för fordonet.

Företaget är en leverantör för andra biltillverkare inklusive Elon Musks Tesla.

Bilmarknaden i Kina, den största i världen, fortsätter att expandera. De kinesiska EV-startupföretagen Nio, Li Auto och Xpeng har meddelat att deras billeveranser mer än fördubblades under 2020 och avslutade året på nya toppar.

Tips: letar du efter en app för att investera smartare? Handla säkert genom att registrera dig med vårt föredragna val, eToro: besök & skapa konto

Teknisk analys: Volatil handel

Aktierna i Foxconn har varit minst sagt volatila den här veckan. Foxconns aktier steg inledningsvis med över 4% i måndags innan de klättrade ytterligare 0,9% igår. Dagens rally, som förde priset till den högsta nivån på ett halvår, var dock inte hållbart eftersom köpare misslyckades med att hålla priset uppe.

Foxconn dygnsgraf (TradingView)

Detta är en negativ utveckling för aktien som idag såg en misslyckad breakout med tanke på att priset handlades över den fallande trendlinjen på 56,0, men stängdes lägre till 55,7. Nästa stödlinje ligger vid 54,6.

Sammanfattning

Apples leverantör Foxconn har ingått ett avtal med den kinesiska elbilstillverkaren Byton om ett samarbete för att producera deras första elfordon. Foxconn kommer att investera cirka 200 miljoner dollar i Byton för att få exponering på nästa generations bilmarknad.