Meme-myntet DOGE såg en årlig tillväxt på över 500%

By: Jinia Shawdagor
Jinia Shawdagor
Jinia är en krypto- och blockchain-entusiast baserad i Sverige. Hon älskar allt som är positivt, att resa och finner glädje och… read more.
on jan 6, 2021
  • DOGE ligger nu ungefär 32% under sin rekordnivå från 2017.
  • Meme-myntet steg också 115% mot BTC, vilket inte är något som särskilt många altcoins lyckades med.
  • De viktigaste drivkrafterna bakom DOGEs uppgång var tweets från Elon Musk och Angela White.

Dogecoin (DOGE), en kryptovaluta som ursprungligen skapades som en parodi på en internet-meme som kallades doge, stod för en stark prestation under fjolåret. Medan Bitcoin (BTC) susade förbi sin tidigare ATH från 2017 och har fortsatt att stiga ända in i det nya året, misslyckades många altcoins med att nå sin tidigare rekordnivåer. DOGE var dock nära efter ett starkt 2020, och myntet har också fortsatt att stiga efter årsskiftet. Den 3 januari rusade myntet upp till 32,29% från att nå sin ATH från 2017.

Tillväxten på mer än 535% överträffade till och med BTC:s tillväxt under det senaste året. Liksom BTC har DOGE också lyckats behålla sitt momentum och sett ytterligare vinster i år. I skrivande stund handlas det populära meme-myntet till 0,00725 pund efter att ha stigit med 12,6% under det senaste dygnet. Den senaste veckan har DOGE klättrat med hela 110,95% och steg från 0,0033 pund till sin nuvarande nivå. Myntet har en daglig handelsvolym på 699 201 879,9 pund och ett börsvärde på 894 597 750,55 pund. Det ligger för tillfället på 30:e plats på CoinMarketCaps lista över de 100 största kryptovalutorna och har en cirkulerande tillgång på 127,7 miljarder mynt.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Trots BTC:s fantastiska tillväxt lyckades DOGE fortfarande att stiga med 115% gentemot Bitcoin, vilket är ovanligt med tanke på att det vanligtvis är BTC:s prisutveckling som manar på eller sänker andra altcoins, om än i mindre skala.

Orsakerna till DOGEs meteoriska uppgång

DOGE förklarar sitt uppsving med flera faktorer. Den viktigaste drivkraften bakom myntets momentum den senaste tiden var dock en tweet från Teslas VD, Elon Musk, där han kritiserade BTC och fortsatte med att säga ”Ett ord: Doge”. Efter denna tweet steg DOGEs pris med 20% och myntet hamnade på Twitters lista över trendiga ämnen vid den tiden. Musk fortsatte sedan med att uppdatera sin Twitter-bio med titeln ”Tidigare VD för Dogecoin”.

Dessförinnan hade Teslas VD publicerat en bild som visar hur Dogecoin-standarden gradvis tar över det globala finanssystemet och twittrade att ”Det är oundvikligt”. DOGEs pris steg då med 14%.

Utöver Elon Musk twittrade också porrskådespelerskan Angela White till sina 1,3 miljoner följare att hon är en ”DOGE HODLer”.

Efter denna tweet steg DOGE med 203% den 3 januari för att handla till 0,01 pund innan en korrigering förde priset ned till sitt nuvarande värde.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust