USD/CNY: Yuan-rallyt tar fart när Kina ingriper på valutamarknaden

Författad av: Crispus Nyaga
januari 6, 2021
  • USD/CNY-paret sjönk kraftigt idag även när Kina började ingripa på valutamarknaden.
  • Paret har sjunkit med mer än 10% från den högsta punkten ifjol.
  • Nedgången idag berodde också på den svaga amerikanska dollarn.

USD/CNY sjönk till den lägsta nivån sedan juni 2018 när Kina ingrep för att förhindra att yuanen växte sig starkare. Paret handlas till 6,4525, vilket är 10% under fjolårets högstanivå på 7,7165.

USD/CNY
USD/CNY har haft en fallande trend

Kina ingriper på valutamarknaden

Den kinesiska yuanen har haft en stark trend de senaste månaderna. Utvecklingen har drivits av riskerna på marknaden och den kinesiska ekonomins övergripande styrka. Faktum är att de flesta sektorer inom landets ekonomi redan har återhämtat sig efter pandemin.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Till skillnad från tidigare har People’s Bank of China (PBOC) dock varit relativt passiva. Banken har stått vid sidlinjen och låtit yuanen bli allt starkare, vilket skadar exportörerna. Inställningen har främst berott på att landet vill öka förtroendet för yuanen.

Det håller på att förändras. Enligt Bloomberg satte PBOC sin fixeringsgrad till 6,4604, vilket var cirka 0,06% svagare än förväntat. Det kom några dagar efter att det kommunistiska partiet tillät fler fastlandsföretag att ta fler lån utomlands. En dagstidning som stöds av staten citerade också analytiker som sa att yuanens styrka kommer att börja avta.

Tidigare idag rapporterade Caixin att Kinas tjänste-PMI sjönk till 56,3 i december från 57,8 föregående månad. Det är ett tecken på att efterfrågan, optimismen och sysselsättningen fortsatte att förbättras.

Svagare dollar

USD/CNY-paret reagerar också på den totalt sett svagare amerikanska dollarn. Dollarindexet har fallit med mer än 0,20% idag efter att demokraterna ser ut att ha övertagit makten i senaten. Indexet handlas till 89,25 dollar, vilket är något över den lägsta nivån 2018.

Valutan har försvagats främst på grund av riskerna på marknaden. Idag har den dessutom sjunkit på grund av resultatet av Georgias senatsval. De demokratiska kandidaterna gick förvånansvärt starkt, vilket kan innebära att Biden får makten att förverkliga sin agenda. Detta inkluderar en högre minimilön, mer stimulans och högre företagsskatter.

USD/CNY teknisk prognos

USD/CNY
USD/CNY teknisk graf

På veckodiagrammet ser vi att USD/CNY har haft en stark nedåtgående trend de senaste månaderna. Det har sjunkit under Fibonacci retracement-nivån på 61,8% och de glidande medelvärdena för 25 och 50 veckor. Dessutom är de två linjerna i den stokastiska oscillatorn under den översålda nivån.

Därför kommer paret sannolikt att fortsätta att falla den närmsta tiden. Eftersom yuanen är en relativt kontrollerad valuta bör du dock överväga att öva med ett demokonto för valutahandel innan du handlar den.