Biltillverkare sänker produktionen på grund av brist på halvledare

Författad av: Wajeeh Khan
januari 11, 2021
  • Biltillverkare sänker sin produktion på grund av brist på halvledare.
  • Efterfrågan på halvledare återhämtade sig snabbt efter effekterna av covid-19-krisen.
  • Amerikanska NHTSA finner inga brister i granskningen av 662 000 Tesla-fordon.

Biltillverkare, inklusive Toyota Motor Corp, Nissan Motor, Ford Motor Co (NYSE: F) och Fiat Chrysler Automobiles, meddelade på fredag att efterfrågan på halvledare återhämtade sig snabbt efter efter effekterna av covid-19-krisen, men utbudet släpar fortfarande efter. Därför tvingades biltillverkarna meddelade att de kommer att minska produktionen av fordon i januari.

I ett separat tillkännagivande varnade konkurrenten Honda Motor Co också att produktionen kan bli lidande den här månaden i Japan på grund av bristen på halvledarchips. Ford konstaterade också under den första veckan i september att de kommer att minska sin nordamerikanska arbetskraft med 1 000 anställda för att dämpa det ekonomiska slaget från den pågående covid-19-pandemin.

Fords resultat på aktiemarknaden

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Fords aktier stängde ungefär 1,5% på fredag. Det amerikanska företaget stod för en relativt svag utvecklingen på aktiemarknaden ifjol med en nedgång på nära 5%. Med ett pris på 6,62 pund per aktie har de ändå återhämtat sig avsevärt från ett lågt värde på 2,96 pund per aktie i mars 2020. I skrivande stund har det Michigan-baserade företaget ett börsvärde på 25,93 miljarder pund.

Fiat Chrysler hade planerat att återuppta produktionen vid sin fabrik i Toluca, Mexiko, i mitten av januari. På grund av bristen på halvledare meddelade biltillverkaren på fredag att det nu kommer ta längre att starta om produktionen vid denna anläggning som tillverkar Jeep Compass.

FCA konstaterade också att deras produktionsanläggning i Brampton, Ontario, som bygger Dodge Charger, Chrysler 300 och Dodge Challenger, också kommer att stängas tillfälligt. Den amerikanska biltillverkaren Ford Motor gjorde också ett liknande tillkännagivande om sin fabrik i Louisville, Kentucky, som tillverkar Lincoln Corsair SUV:ar och Ford Escape.

Tips: letar du efter en app för att investera smartare? Handla säkert genom att registrera dig med vårt föredragna val, eToro: besök & skapa konto

Amerikanska NHTSA hittade inga defekter i Tesla-fordon

I separata nyheter från bilindustrin meddelade amerikanska National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) på fredag att man inte hittade några fel vid granskningen av 662 000 Tesla-fordon.

Enligt Toyota Motor kommer deras produktionscenter i Antonio, Texas, att producera färre enheter av pickupen Tundra i januari. Den japanska biltillverkaren avstod dock från att avslöja ett exakt antal.

Nissan hade tidigare förväntat sig producera 15 000 enheter av sin Note mini MPV i deras fabrik i Oppama i januari. Enligt Nikkei har den prognosen dock justerats ned till betydligt lägre 5 000 enheter.