Frankfurts flygplats använder IOTA (MIOTA) för att spåra koronavirustester

Författad av: Ali Raza
januari 12, 2021
  • Rykten som hävdade att Frankfurts flygplats använder blockchain för covid-19-testresultat är nu bekräftade.
  • Flygplatsens tekniska leverantör Ubirch uppger att de använder ett antal blockkedjor, inklusive IOTA.
  • Tekniken uppfyller behovet av säker lagring och hantering av SARS-CoV-2-testresultat.

Ifjol, när covid-19-viruset började sprida sig över hela världen, fanns det ett stort behov av integritetsvänliga sätt att spåra pandemins utveckling.

Den så kallade bioövervakningen uppnåddes genom en kombination av flera tillvägagångssätt, inklusive användningen av framväxande teknik som blockchain. Nu visar det sig att Frankfurts flygplats haft exakt den idén, eftersom de började använda IOTA:s blockchain för att spåra passagerarnas covid-19-tester.

Användningen av blockchain för att spåra covid-19-tester i praktiken

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Det har gått nästan ett år sedan covid-19 fick global spridning och nu har de flesta lärt sig att anpassa sig till skyddsåtgärderna, såsom social distansering, masker, konstanta desinfektioner och liknande.

Men under inledningen av den globala pandemin var det absolut nödvändigt att hålla reda på viruset och kartlägga dess spridning, och många vände sig till nya framväxande teknologier för att få hjälp.

Blockchain ansågs perfekt för sådana ändamål, eftersom det kunde skydda folkhälsouppgifterna samtidigt som det säkerställde att uppgifterna når rätt institutioner.

Nu avslöjade en Twitter-användare att Frankfurts flygplats covid-19-testcenter har börjat använda IOTAs (MIOTA) blockchain-teknik för att lagra och hantera hälsoinformationen för sina passagerare. Teknikleverantören Ubirch har även bekräftat informationen.

Tips: letar du efter en app för att investera smartare? Handla säkert genom att registrera dig med vårt föredragna val, eToro: besök & skapa konto

Lösningen överensstämmer med europeiska dataskyddsregler

Den Kölnbaserade blockchain-cybersäkerhetsleverantören Ubirch bekräftade att de utvecklat lösningen för lagring av covid-19-information för flygplatsen. Företaget kallar det Digital Corona Test Certificate och konstaterar att det stöder verifieringen av passagerares covid-19-teststatus.

Samtidigt är systemet helt kompatibel med europeiska standarder för dataskydd. Företaget noterar att en individ nu enkelt kan verifiera sin SARS-CoV-2-status vid flygplatsens ingång, avgångsport eller någon annan punkt däremellan.

Bland annat använder vi IOTA för att göra corona-testresultaten verifierbara,” sa företaget och tillade att de har arbetat med IOTA under en längre tid. De erkände emellertid att de placerat ”trust anchors” i flera blockkedjor.

Det är också värt att nämna att detta bara är en lösning som utvecklats på blockchain, och att hälsopass-lösningar har skapats inom många projekt och av många företag de senaste nio månaderna. Vissa är fortfarande oroade över säkerhetsaspekten vad gäller känsliga uppgifter för så många människor.