EUR/USD kan sjunka med 5% till 1,6 under 2021 enligt Danske Bank

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus är en aktiv handlare som kopieras och följs på Capital.com. Han bor i Nairobi med sin fru, son… read more.
on jan 13, 2021
  • EUR/USD kan förlora fjolårets vinster och sjunka till 1,16 enligt analytiker från Danske Bank.
  • De tror att inflationen kommer att stiga till 2% medan arbetslösheten sjunker under 4%.
  • Analytiker hos JP Morgan och Deutsche Bank har också större förtroende för dollarn.

EUR/USD har sjunkit med mer än 0,30% samtidigt som analytiker börjar ändra uppfattning om den amerikanska dollarn. Det handlas till 1,2175, vilket är några punkter över veckans lägsta värde på 1,2138.

EUR/USD
EUR/USD förlorar tidigare vinster

Analytiker positiva till dollarn

I en forskningskommentar som publicerades denna vecka förutspådde analytiker vid Danske Bank att EUR/USD kommer att ha ett tufft år. I sin tremånadersprognos uppskattade de att paret kommer att sjunka till 1,2200. Men i deras 12-månadersprognos förutspår de att paret skulle kunna sjunka till 1,16, vilket är cirka 5% under det nuvarande priset.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

De hävdade att en starkare återhämtning av den amerikanska ekonomin kommer att öka pressen på Fed att höja räntorna. För det första tror de att den årliga inflationen kommer att stiga över 2% i år medan arbetslösheten sjunker till under 4%.

De är inte ensamma. I ett uttalande idag sa George Saravelos, en analytiker vid Deutsche Bank, att han är mer positiv till dollarn. Detsamma gäller analytiker från William Baer och JP Morgan. Vissa analytiker från andra valutamäklare har också ändrat uppfattning om dollarn.

Analytikerna tror att demokraternas senaste segrar i kongressen kommer att vara positiva för den amerikanska dollarn. Det beror på att administrationen kommer att prioritera ytterligare offentliga utgifter, vilket i sin tur kommer att driva Fed att höja räntorna.

Under tiden reagerar EUR/USD på ett uttalande av Christine Lagarde, ECB:s president. På en virtuell konferens idag sa hon att hon står fast vid de tidigare uppskattningarna om EU:s återhämtning. Detta innebär att banken antagligen inte kommer att ändra sina befintliga policyer trots att antalet covid-19-fall fortsätter att öka.

EUR/USD teknisk prognos

EUR/USD
EUR/USD teknisk graf

Efter att ha stigit under den tidiga handeln förlorade EUR/USD-paret några av dessa vinster efter Lagarde-talet. Det handlas till 1,2175, vilket ligger under intradagens topp på 1,2222.

På timdiagrammet ligger priset under den stigande trendlinjen som visas i svart. Den har också flyttat sig under 25-periodens och 15-periodens glidande medelvärden. Relativ styrkaindex (RSI) har flyttat från den överköpta nivån på 70 till nuvarande 40. Därför kommer paret sannolikt att fortsätta falla idag när björnarna siktar mot gårdagens lägsta nivå på 1,2140.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust