Tescos jämförbara försäljning ökade med 8,1% under julperioden

By: Wajeeh Khan
Wajeeh Khan
Wajeeh är aktivt intresserad av världsfrågor och teknik, är en ivrig läsare och älskar att spela bordtennis på fritiden. read more.
on jan 14, 2021
  • Tesco meddelar att dess jämförbara försäljning ökade med 8,1% under julperioden.
  • Återförsäljarens jämförbara försäljningar ökade med 6,7% på årsbasis under Q3.
  • Tesco förväntar sig 810 miljoner pund i covid-19-relaterade kostnader under budgetåret 2020–21.

Tesco plc (LON: TSCO) sa på torsdagen att handeln förblev robust under julperioden. Under de sex veckor som avslutades den 9 januari rapporterade återförsäljaren en tillväxt för sin brittiska jämförbara försäljning med 8,1% på årsbasis. Under det tredje kvartalet som helhet ökade Tescos jämförbara försäljning med 6,7% på åsbasis.

VD Ken Murphy kommenterade den ekonomiska uppdateringen på torsdag och sa:

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

”Vi levererade en rekordjul i alla våra format och kanaler.”

Tescos aktier föll med över 1% när marknaden öppnade på torsdag. Aktien återfick dock nästan hälften av intradagförlusten nästa timme. Aktierna handlas nu till 239 pence per aktie, jämfört med låga 203 pence per aktie den sista veckan i oktober.

Tesco förväntar sig 810 miljoner pund i covid-19-relaterade kostnader 2020–21

Tescos rapport kommer en vecka efter att konkurrenten WM Morrison Supermarkets sa att dess jämförbara försäljning ökat med 8,1% under den pågående covid-19-krisen som tvingade premiärminister Johnsons regering att införa en ny nationell lockdown tidigare denna månad. Experter hade dock förväntat sig en högre tillväxt på 8,3% på årsbasis för Morrisons jämförbara försäljning.

För budgetåret 2020–21 förutspår Tesco nu ytterligare 810 miljoner pund i kostnader tillskrivna covid-19-pandemin som hittills har infekterat fler än 3,2 miljoner människor i Storbritannien och orsakat drygt 85 tusen dödsfall. Som jämförelse hade den största brittiska återförsäljaren förväntat sig en mindre smäll på 725 miljoner pund på grund av covid-19-krisen i oktober.

Ändå uttryckte Tesco förtroende för att det justerade rörelseresultatet för detaljhandeln under budgetåret 2020–21 kommer att vara oförändrat från förra året, eller något högre. Prognosen tar inte hänsyn till återbetalningar av affärsräntor som värderas till 535 miljoner pund.

Tesco förutspår upp till 200 miljoner pund i förlust för Tesco Bank

Det Welwyn Garden City-baserade företaget förväntar sig att Tesco Bank kommer att avsluta räkenskapsåret med en förlust på 175 miljoner till 200 miljoner pund. I relaterade nyheter från Storbritannien gick Tesco i veckan ihop med andra livsmedelsaffärer för att förbjuda shoppare utan ansiktsmasker.

Tesco gick något negativt på aktiemarknaden förra året med en årlig nedgång på strax under 10%. I skrivande stund har företaget ett marknadsvärde på 23,34 miljarder pund och ett pris/vinstförhållande på 21,05.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust