BTC når 40 000 dollar bara tre dagar efter ett massivt fall

Författad av: Ilija Rankovic
januari 15, 2021
  • BTC/USD nådde en topp på 40 112 dollar igår när tjurarna återvände till marknaden.
  • Kryptovalutan lyckades se tvåsiffriga vinster och fick hela marknaden att stiga.
  • De flesta institutionella investerare förutspår ett BTC-pris på över 100 000 dollar i slutet av 2021.

BTC har skjutit upp under de senaste dygnen och nådde 40 000 dollar igen, bara tre dagar efter att ha fallit tillbaka till 30 000 dollar.

Denna uppgång kom verkligen som en överraskning eftersom många analytiker förutspådde ett fall under 30 000 dollar. Vissa menade till och med att ”bubblan är på väg att spricka” och förväntade sig ytterligare 85% retracement, som den största kryptovalutan sett till marknadsvärde upplevde efter sina rallyn 2013 och 2017.

Grundläggande analys: är Bitcoin ostoppbar?

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Bitcoins misslyckade försök att bryta över 42 000 dollarrekordet gav upphov till björnarnas intresse för kryptovalutan, eftersom många analytiker förutspådde att ”nu spricker bubblan” när Bitcoin började falla. Vissa gick till och med så långt som att förutspå en 85% retracement och ett BTC/USD-pris på 6 000 dollar.

Det fanns samtidigt många framstående hausseartade investerare som hävdade att Bitcoins fall till 30 000 dollar bara var en marknadskorrigering som snart skulle ”vändas”. Tyler WInklevoss, medgrundare av börsen Gemini, publicerade en tweet om den senaste prisrörelsen:

”De sa att #Bitcoin dog på måndagen, men nu är det över 37k. Lyssna inte på bullret, behåll fokus.”

BTC har fortfarande inte återhämtat sig helt efter sin förlustvecka, eftersom myntet lyckades förlora 1,96% på veckobasis. Andra kryptovalutor som ETH och XRP förlorade 4,23% respektive 17,82% under samma period.

Bitcoins dominans i kryptosektorn ökade också och BTC representerar för närvarande 69% av den totala kryptomarknaden.

I skrivande stund handlas BTC/USD för 39 430 dollar.

Tips: letar du efter en app för att investera smartare? Handla säkert genom att registrera dig med vårt föredragna val, eToro: besök & skapa konto

BTC/USD teknisk analys

BTC har försökt att återhämta sig efter att ha sjunkit ner till 30 000 dollar och hittat stöd vid 21-dagars EMA. Kryptovalutan började trycka uppåt när tjurarna blev tillräckligt självsäkra för att börja köpa större mängder BTC, och priset började skjuta upp och nådde så högt som 40 112 dollar. Kryptovalutan handlas nu något under 40 000 dollar.

Bitcoin befinner sig nu i ett mycket farligt och instabilt territorium, eftersom myntet står inför en stark psykologisk motståndsnivå vid 40 000 dollar samt sin ATH-nivå på 42 000 dollar. Om vi tittar nedtill i diagrammet har BTC många starka stödnivåer, särskilt det glidande genomsnittet för 21 dagar, zonen runt 38 000 dollar och zonen runt 34 600 dollar.


BTC/USD dagligt diagram

Bitcoins RSI på det dagliga diagrammet låg länge i det överköpta territoriet, men sjönk under det i samband med den senaste kraschen. Oscillatorvärdet ökar dock igen och ligger just nu på 69,66 på sin väg upp.


BTC/USD entimmasdiagram

BTC:s timmesdiagram visar att Bitcoin såg ut att börja falla efter att ha nått 38 000 dollar vid ett tillfälle, men doppet stoppades snabbt av 21-timmars EMA, vilket utlöste ytterligare ett tryck från tjurarna. Vi kan också se att 21-timmars EMA passerade 50-timmars EMA, vilket är en hausseindikator.