GBP/USD faller efter svag brittisk detaljhandel och PMI-data

Författad av: Crispus Nyaga
januari 22, 2021
  • GBP/USD faller efter svaga ekonomiska siffror från Storbritannien.
  • Den brittiska detaljhandeln ökade långsammare än väntat i december.
  • Flashtjänste-PMI sjönk till 38,8 medan komposit-PMI sjönk till 52,9 i januari.

GBP/USD drog sig tillbaka idag efter relativt svaga ekonomiska siffror från Storbritannien. Paret, som har stigit sista tiden, handlas till 1,3673, vilket är lägre än veckans topp på 1,3745.

GBP/USD
GBP/USD

Storbritanniens detaljhandel en besvikelse

GBP/USD-paret sjönk efter att ONS (National Office of National Statistics) släppte svaga detaljhandelsuppgifter. I december ökade den totala detaljhandelsvolymen i Storbritannien med 0,3% från november. Därefter ökade försäljningen med en årsnivå på 2,9%, vilket var lägre än den genomsnittliga uppskattningen på 4,0%.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Kärnförsäljningen, exklusive flyktiga livsmedel och energiprodukter, ökade med 0,4% i december. Den ökade med 6,4% jämfört med samma period 2019. Medianuppskattningen var att försäljningen skulle öka med 6,4%.

Samtidigt fortsatte den offentliga skulden i Storbritannien att öka då regeringen utvidgade sitt pandemistöd. Totalt ökade statsskulden med 33,38 miljarder pund, högre än de förväntade 27,30 miljarder pund.

Den kanske viktigaste anledningen till att GBP/USD sjönk var flashtillverknings- och tjänste-PMI. Enligt Markit sjönk PMI för tjänstesektorn till låga 38,8. Detta var lägre än decembers 49,4 och medianuppskattningen på 49,9. Värdet är viktigt eftersom tjänstesektorn är den största arbetsgivaren i Storbritannien.

Tillverkningssektorn expanderade långsammare och den totala PMI:n sjönk från 57,5 till 52,9. Därefter föll komposit-PMI till 52,9.

Pundet föll därför eftersom siffrorna sätter press på Bank of England (BOE) att erbjuda mer stöd. En medlem av MPC talade för negativa räntor för en vecka sedan, men Andrew Bailey varnade samtidigt för deras komplexitet.

GBP/USD tekniska utsikter

GBP/USD
GBP/USD teknisk graf

4-timmarsdiagrammet visar att GBP/USD mötte starkt motstånd vid 1,3700-nivån. Dessutom har paret bildat ett stigande triangelmönster medan de två linjerna i MACD har gjort en baisseartad breakout. Priset har också flyttat sig under 25-dagars- och 15-dagars viktade glidande medelvärdena (WMA).

Därför kommer pundet troligen att falla ytterligare när valutainvesterare siktar mot den nedre sidan av stödet vid 1,3600. På kort sikt kommer dock den övergripande trenden att vara hausse tack vare det stigande triangelmönstret.