EUR/USD faller när risken för lågkonjunktur i EU ökar

Författad av: Crispus Nyaga
januari 25, 2021
  • EUR/USD sjönk idag efter svag tysk sentimentdata.
  • Enligt ifo försämrades företagsklimatet i januari.
  • Uppgifterna kom två dagar efter relativt svag PMI-data för flashtillverkning och -tjänster.

EUR/USD parade förlorade tidigare vinster idag efter svag tysk sentimentdata gav signaler om en lågkonjunktur i Europeiska unionen. Paret sjönk till 1,2144 som lägst under dagen.

EUR/USD
EUR/USD

Tyska affärssentimentet försämrades

Efter månader av förbättringar försämrades sentimentet bland företagschefer i Tyskland i december när antalet covid-19-fall fortsätter att öka. Enligt ifo-institutet minskade företagsklimatindexet från 92,2 i december till 90,1 i januari när regeringen tillkännagav en ny lockdown. Denna siffra låg under det beräknade 91,8.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Dessa siffror är viktiga eftersom de har en bred effekt på den totala ekonomin. Exempelvis tenderar företag med positivt sentiment att köpa fler produkter och anställa fler människor. När förtroendet är lågt fruktar de för framtiden och drar ned på sin forskning och utveckling (FoU) och annat kapitalutnyttjande.

Amerikansk data väntar

EUR/USD-paret sjönk också när de globala riskerna ökade efter rapporter om att Biden-administrationen kan förbjuda flygningar från fler än 20 länder. Några av de länder som sannolikt kommer att drabbas är Storbritannien, Irland och Sydafrika.

Samtidigt väntar valutainvesterare på det kommande Fed-räntebeslutet och annan ekonomiska data från USA. Generellt förväntar de sig att Fed lämnar räntorna och sina kvantitativa lättnadspolicyer oförändrade.

På torsdag kommer USA:s BNP-uppgifter att publiceras. Ekonomer förväntar sig att ekonomin expanderade under fjärde kvartalet tack vare den robusta julhandeln. På fredagen kommer landets statistikbyrå att publicera konsumentutgifter och inkomstuppgifter.

EUR/USD tekniska utsikter

EUR/USD
EUR/USD teknisk graf

Det fyra timmar långa diagrammet visar att EUR/USD-paret sjönk till sin lägsta nivå för året hittills på 1,2056. De senaste dagarna har paret bildat en stigande kanal som visas i blått. Och idag föll det till den nedre sidan av den här kanalen. Priset ligger också på samma nivå som det 25-dagars exponentiella glidande medelvärdet.

Därför misstänker jag att paret kommer att bryta ut lägre inför Fed-beslutet. Det beror på att den stigande kanalen liknar ett baisseartat flaggmönster. Om detta händer kommer paret sannolikt att testa årets lägstanivå vid 1,2056.