GBP/USD-parets stigande kilmönster tyder på potentiell vändning

Författad av: Crispus Nyaga
januari 26, 2021
  • GBP/USD-priset har bildat ett stigande kilmönster, vilket vanligtvis är negativt.
  • Paret steg idag efter de starka sysselsättningsuppgifterna från Storbritannien.
  • Analytiker varnar för att arbetslösheten kommer att öka när permitteringssystemet upphör.

GBP/USD studsade tillbaka efter det relativt starka sysselsättningsuppgifterna från Storbritannien. Paret steg till 1,3700 som högst under dagen och föll som lägst till 1,3608.

GBP/USD
GBP/USD

Stark sysselsättningsdata från Storbritannien

Office of National Statistics (ONS) levererade relativt starka sysselsättningsuppgifter tidigare i dag. Uppgifterna visade att den totala arbetslösheten i Storbritannien steg från 4,9% i oktober till 5,0% i november. Denna siffra var bättre än den genomsnittliga prognosen på 5,1%. Det är också bättre än genomsnittet i EU på 7,6%.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Samtidigt ökade genomsnittsintäkterna exklusive bonusar med 3,6% från föregående 2,8%. Med bonusarna inkluderade ökade lönerna med 3,6%. Detta hände när fler företag ökade sina löner för att kompensera sina arbetares svårigheter.

Under december ökade antalet personer som lämnade in ansökningar om arbetslöshetsersättning med bara 7,0%, bättre än de förväntade 35 000.

Ändå tror analytiker att situationen kommer att förvärras för den brittiska ekonomin. För det första beror den låga arbetslösheten delvis på regeringens fortsatta permitteringsprogram, som hjälper arbetsgivare att betala arbetarnas löner. Därför, när programmet avslutas i april, tror ekonomer att takten kommer att öka. I en anteckning sa analytiker vid ING att:

”Men med permitteringssystemet som ska avslutas i april, finns det en risk att vi ser att arbetslösheten ökar till 6% till 7% om stödet tas bort innan alla sektorer har öppnat helt igen. Högre kostnader/handelshinder som har uppstått från det nya UK/EU-avtalet kommer också att lägga press på anställningarna.”

Det finns faktiskt tecken på att fler än 20 000 detaljhandelsjobb kommer att gå förlorade på kort sikt. Den här veckan förvärvade Boohoo Debenhams onlineplattform, vilket satte mer än 10 000 jobb i fara. Samtidigt köpte Asos onlineplattformar från den nedlagda Arcadia Group, vilket riskerar ytterligare arbetstillfällen.

Tips: letar du efter en app för att investera smartare? Handla säkert genom att registrera dig med vårt föredragna val, eToro: besök & skapa konto

GBP/USD tekniska utsikter

GBP/USD
GBP/USD teknisk graf

4-timmarsdiagrammet visar att GBP/USD-paret först sjönk efter de imponerande sysselsättningsuppgifterna. Det föll som lägst till 1,3608 under dagen, vilket ligger längs den stigande blå trendlinjen. Priset ligger också något över de 15-dagars och 25-dagars vägda glidande medelvärdena. Viktigast är att GBP/USD-priset bildar ett stigande kilmönster.

Därför, även om den stigande trenden kan stå sig på kort sikt, är kilen vanligtvis en tidig signal om en vändning. Därför bör du använda de riskhanteringsverktyg som tillhandahålls av din valutamäklare för att minimera din exponering.