Priserna på råolja återhämtar sig efter positiva lageruppgifter

Författad av: Faith Maina
januari 27, 2021
  • WTI- och Brent-terminerna steg med 0,60% respektive 0,66% efter handel i sidled i ungefär två veckor.
  • API rapporterar en minskning av de amerikanska oljelagren med 5,272 miljoner fat – bättre än väntat.
  • Spridningen av covid-19 har skapat oro för efterfrågan men Kinas aggressiva åtgärder har minskat rädslan.

Råoljepriserna har stigit idag som en reaktion på API:s positiva lagerdata. Investerare väntar nu på att se om MKB:s avläsningar också kommer att indikera att veckolagren minskar. Under morgonen steg WTI-terminerna med 0,60% till att handlas till 53,05 dollar. Samtidigt steg Brent-terminerna med 0,66% till 56,38 dollar. Det ökande antalet covid-19-fall och de efterföljande lockdown-åtgärderna har skapat oro för efter frågan på råolja, men API:s rapport och Kinas aggressiva kamp mot viruset har erbjudit stöd för priserna.

Råoljepriserna

Positiva uppgifter om råoljelagren

Återhämtningen av råoljepriserna beror till stor del på de hausseartade uppgifter som publicerats av American Petroleum Institute. På tisdag rapporterade byrån att lagren minskade under veckan som avslutades den 22 januari.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Mängden olja som lagrats av amerikanska företag minskade med 5,272 miljoner fat. Siffran är bättre än de väntade +0,603 miljoner fat. I föregående rapport hade lagren stigit med 2,562 miljoner fat, medan experter hade förutspått en nedgång på 0,300 miljoner fat. Samtidigt sjönk Cushings lager med 3,475 miljoner fat.

API har också rapporterat ökade bensinlager. Avläsningarna kom in på +3,058 miljoner fat mot de förväntade +1,764 miljoner fat. I den tidigare rapporten hade lagren stigit med 1,129 miljoner fat. Vad gäller destillatlagren ökade lagringsmängden med 1,398 miljoner fat.

Senare idag kommer investerare som vill handla olja att fokusera på uppgifter från Energy Information Administration. Förra veckan publicerade byrån negativa siffror som utlöste råoljeprisfallet. Lagren ökade med 4,351 miljoner fat jämfört med föregående veckas nedgång med 3,247 miljoner fat. I dagens rapport förväntar sig experterna att avläsningarna visar en ökning med 0,430 miljoner fat.

Covid-19-pandemin skapar oro för råoljeefterfrågan

Råoljan har handlats i sidled i ungefär två veckor nu. Den avmattade drivkraften beror till stor del på det ökande antalet covid-19-fall och den efterföljande oron för oljebehovet.

Kina, som är den största konsumenten av råvaran, är ett av de länder som har registrerat ett ökande antal fall av covid-19. Vanligtvis ökar efterfrågan på råolja under det stundande kinesiska nyårsfirandet när fler reser för att fira med familjen. Lockdown-åtgärderna har dock väckt oro över efterfrågan på råolja i landet. Den nya vågen av covid-19 i landet är den mest intensiva sedan mars 2020.

Ett liknande scenario är uppenbart i andra delar av världen. Enligt Johns Hopkins University har de rapporterade covid-19-fallen överstigit 100 miljoner globalt sett. I Europa har antalet dödsfall relaterade till viruset överstigit 100 000. Dessutom har Irland utökat sina lockdown-åtgärder till den 5 mars medan Nya Zeelands gränser förmodligen kommer att förbli stängda under större delen av året. tydligen finns det fortfarande en lång väg att gå innan världen övervinner sjukdomen.

Ändå har de kinesiska regeringens aggressiva åtgärder erbjudit stöd för råoljepriserna. På onsdagen uppgav ett hälsoombud att ministeriet hade genomfört 22,8 miljoner covid-19-vaccinationer. Minst 50 miljoner invånare planeras vaccineras före högtiderna i februari.