Sockerpriserna återhämtar sig när BRL/USD stärks

By: Faith Maina
Faith Maina
Faith strävar efter att förenkla komplicerat material så att investerare kan fatta mer informerade beslut. När Faith inte fokuserar… read more.
on jan 27, 2021
  • Sockerpriserna steg med cirka 0,51% till 15,82 dollar igår efter en nedåtgående trend i nästan två veckor.
  • BRL/USD-paret ökade med 0,99% igår.
  • Sockertillförseln kan minska om Brasiliens lastbilsförare inleder strejken som planeras den 1 februari.

Sockerpriserna återhämtade sig under gårdagen. De ökade bl.a. på grund av den troliga strejken bland lastbilschaufförer i Brasilien. Protesterna, som sannolikt kommer att inledas den 1 februari, har skapat oro över eventuella störningar i sockerförsörjningen. Detta skulle förvärra utbudsbristen till följd av låg produktion i Thailand och EU. Samtidigt stärktes den brasilianska realen mot den amerikanska dollarn efter att ha haft en nedåtgående trend i nästan två veckor. Igår låg sockerpriserna på 15,82 dollar, en ökning med 0,51%.

Sockerpriserna

Brasilianska realen mot den amerikanska dollarn

Sockerpriserna reagerar på återhämtningen för valutaparet BRL/USD. Eftersom Brasilien är den främsta producenten och exportören av sockerprodukter är tjurar som vill investera i råvaror fokuserade på valutaparets utveckling. Precis som för andra varor sker prissättningen av råsocker i amerikanska dollar. Därför skapar en starkare real en gynnsam miljö för köpare.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

På tisdag återhämtade sig den brasilianska realen från sin nedåtgående trend gentemot dollarn. Valutaparet handlades till cirka 0,1843 dollar, vilket var en ökning med 0,99%. Paret hade sjunkit i nästan två veckor – en faktor som bidrog till sänkningen av sockerpriserna.

BRLUSD

Strejk bland lastbilschaufförer hotar sockerförsörjningen

Även om sockerpriserna har sjunkit, finner de stöd från den troliga oron i Brasilien. Det nationella rådet för Road Cargo Transport (CNTRC) och National Transportation Association (ANTB) har samla sina medlemmar för en landsomfattande strejk från den 1 februari.

Dessa fackföreningar siktar på att genomföra en före strejk än i maj 2018. Precis som då kräver lastbilsförare minskade dieselpriser bland andra krav. Regeringen för en dialog med gruppens ledare i ett försök att avvärja protesterna.

Men om diskussionerna kör fast och strejkens faktiskt blir så omfattande som under 2018, så kommer det sannolikt att påverka sockertillförseln. Godstransporterna i Brasilien beror till stor del på lastbilstransporter.

År 2018 blockerade landets lastbilsförare större vägar och vägrade att leverera gods. Dödläget varade i ungefär tio dagar och resulterade i störningar för Sydamerikas största ekonomi. Landets jordbrukssektor drabbades värst med förluster på 1,75 miljarder dollar. Situationen var så intensiv att människor och boskap inte hade mat på bordet. Om liknande protester upprepas skulle det resultera i högre sockerpriser när utbudet minskar.

Den hotande krisen i Brasilien kommer vid en tidpunkt då sockertillförseln redan är stram. Detta beror på minskad produktion i Thailand och EU. I Thailand ligger mängden krossat socker under säsongen 2020/2021 på 21,57 miljoner ton. Siffran motsvarar en nedgång med 42% från den motsvarande perioden förra året. På en daglig basis är den genomsnittliga mängden krossat socker i landet 599 180 ton, vilket är 27% lägre än under 2020.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust