USD/CHF på högsta nivån på två månader när Fear & greed index sjunker till 38

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus är en aktiv handlare som kopieras och följs på Capital.com. Han bor i Nairobi med sin fru, son… read more.
on feb 1, 2021
  • USD/CHF-priset steg idag trots starka ekonomiska uppgifter från Schweiz.
  • Detaljhandeln ökade i december medan tillverkningsindustrins PMI steg i januari.
  • Feer & greed-indexet har sjunkit när investerare rusar till "trygga" investeringsalternativ som dollarn.

USD/CHF-priset bröt över en viktig motståndsnivå tack vare en starkare amerikansk dollar. Det handlas till 0,8955, vilket är det högsta det har varit sedan den 2 december.

USD/CHF
USD/CHF 1-timmasgraf

Starka uppgifter från Schweiz

USD/CHF-priset stiger trots de relativt starka ekonomiska uppgifterna från Schweiz. Enligt en rapport som publicerades av landets statistikbyrå fortsatte den totala detaljhandeln att återhämta sig i december.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Försäljningen ökade med 4,7% i december från 1,8% föregående månad. Det var också den åttonde månaden i rad som försäljningen ökade efter att den sjönk med 19% i april ifjol. Det var också de starkaste uppgifterna sedan i maj.

Ytterligare uppgifter visade att tillverkningssektorn fortsatte att återhämta sig i januari. Den schweiziska tillverkningsindustrins PMI steg till 59,4 i januari från 58,0 i december. Detta var den starkaste siffran sedan oktober 2018 och är den tredje månaden med vinster i rad.

Därför stiger USD/CHF på grund av den totalt sett starkare dollarn. Dollarindexet har stigit med mer än 0,30% idag. Dollarn har bl.a. stigit med 0,50% mot den svenska kronan, 0,45% mot euron och med 0,30% mot den kanadensiska dollarn,

Uppgången beror delvis på de ökade riskerna på marknaden när handlare som samlas via sociala medier pressar riskabla tillgångar högre. Idag har XRP, en digital valuta som utvecklats av Ripple, stigit med mer än 40% medan silver har klättrat till sin högsta nivå sedan 2018. Som visas nedan har Feer & greed-indexet sjunkit till 38. Detta är ett tecken på att det finns är en allmän rädsla på marknaden. Och i tider av rädsla tenderar valutahandlare att rusa till dollarns säkerhet.

Fear and greed index

USD/CHF tekniska utsikter

USD/CHF
USD/CHF teknisk graf

USD/CHF-priset upplevde en nedgång med 0,8756 i januari. Sedan dess har det stigit med cirka 2,37% och idag bröt det över det viktiga motståndet vid 0,8925. Priset har också bildat ett inverterat huvud och axlar-mönster medan de exponentiella glidande medelvärdena för 15 och 25 dagar (EMA) har gjort en hausseartad crossover.

Därför, med tjurarna i kontroll, finns det en möjlighet att paret kommer att susa upp till nästa motstånd vid 0,900. Detta är både en viktig psykologisk nivå och också en nivå där paret bildade en dubbelbotten förra året.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust