Exxon Mobil rapporterar Q4-nettoförlust på 14,68 miljarder pund

By: Wajeeh Khan
Wajeeh Khan
Wajeeh är aktivt intresserad av världsfrågor och teknik, är en ivrig läsare och älskar att spela bordtennis på fritiden. read more.
on feb 2, 2021
  • Exxon Mobil rapporterar 14,68 miljarder pund i nettoförlust under det fjärde kvartalet.
  • Det amerikanska multinationella oljebolaget genererade 34,04 miljarder pund i intäkter.
  • Exxon tillkännager ett nytt företag för att kommersialisera sin koldioxidsnåla teknikportfölj.

Exxon Mobil Corp. (NYSE: XOM) sa idag att de upplevde en massiv nettoförlust under det fjärde kvartalet. Det justerade resultatet under fjärde kvartalet översteg dock analytikernas prognoser. Exxons finansiella rapport kommer bara några dagar efter att Chevron Corp publicerade sin resultatrapport.

Exxon Mobils aktier steg med mer än 1% under morgonens förhandel. Aktien handlas nu till 33,48 pund per aktie efter att ha återhämtat sig från fjolårets lägsta värde på 23,09 pund per aktie den sista veckan i oktober 2020.

Exxons finansiella resultat för fjärde kvartalet jämfört med analytikernas uppskattningar

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Exxon sa att dess nettoförlust under fjärde kvartalet landade på 14,68 miljarder pund, vilket motsvarar 3,44 pund per aktie. Under samma kvartal förra året bokförde de 4,16 miljarder pund i nettoresultat eller 97 pence per aktie.

Justerat för engångsposter tjänade oljejätten 2,19 pence per aktie under det senaste kvartalet jämfört med föregående års 29,99 pence per aktie under motsvarande kvartal. Exxon genererade 34,04 miljarder pund i intäkter under fjärde kvartalet, vilket motsvarar en minskning med 30,7% på årsbasis.

Enligt FactSet hade experter förutspått att företaget skulle se intäkter på 34,05 miljarder pund under fjärde kvartalet. Deras uppskattning för justerat resultat per aktie låg på 0,73 pence. Under det föregående kvartalet (Q3) såg Exxon en nedgång med 29% för sina intäkter.

Det Irvingbaserade företagets kapital- och prospekteringsutgifter föll med 43,6% på årsbasis till 3,49 miljarder pund under fjärde kvartalet. Exxon rapporterade 3,7 miljoner BPD (fat per dag) oljeekvivalentproduktion under fjärde kvartalet, vilket var nästan oförändrat jämfört med tredje kvartalet.

VD Darren Woods upprepade att Exxon mötte oöverträffade utmaningar 2020 på grund av den pågående covid-19-krisen som hittills har smittat drygt 27 miljoner människor i USA och orsakat över 454 tusen dödsfall.

Exxon tillkännager ett nytt företag för att kommersialisera sin koldioxidsnåla teknikportfölj

För räkenskapsåret 2021 förväntar sig det amerikanska multinationella företaget att upprätthålla utbetalningar av utdelningen, eftersom kassaflödet sannolikt täcker investeringarna. I ett separat tillkännagivande lanserade oljebolaget ExxonMobil Low Carbon Solutions – en ny verksamhet som kommer att hjälpa till att kommersialisera portföljen för låga koldioxidutsläpp.

Exxon Mobil Corp presterade starkt aktiemarknaden förra året med en årlig vinst på mer än 40%. I skrivande stund värderas olje- och gasföretaget till 139 miljarder pund och har ett förhållande mellan pris och vinst på 57,77.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust