NZD/USD handlas stadigt när hoppet om negativa räntor i Nya Zeeland bleknar

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus är en aktiv handlare som kopieras och följs på Capital.com. Han bor i Nairobi med sin fru, son… read more.
on feb 3, 2021
  • NZD/USD handlas i sidled efter de senaste sysselsättningsuppgifterna från Nya Zeeland.
  • Arbetslösheten sjönk till 4,9% under fjärde kvartalet.
  • Därför kommer RBNZ inte att pressas till att införa negativa räntor.

NZD/USD-priset ligger kvar nära den högsta punkten sedan april 2018 efter att Nya Zeeland släppt relativt stark sysselsättningsdata. Paret steg till 0,7225 som högst under dagen.

NZD/USD
NZD/USD

Nya Zeelands ekonomi går bra

Nya Zeeland har fått mycket beröm för sin hantering av covid-19-pandemin. Landet har registrerat cirka 2 300 fall av covid-19 och cirka 25 dödsfall. Detta är betydligt bättre än de siffror som registrerats av jämförbara länder.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Som ett resultat går landets ekonomi starkare än många andra länders. Den studsade tillbaka med 14% under tredje kvartalet efter att ha krympt med cirka 12% under andra kvartalet.

NZD/USD steg efter att landets statistikbyrå släppte relativt starka sysselsättningsuppgifter. Sammantaget ökade sysselsättningsgraden med 0,6% under fjärde kvartalet efter att ha minskat med 0,8% under föregående kvartal. Medianuppskattningen var att sysselsättningsgraden skulle minska med ytterligare 0,8%.

Arbetslösheten sjönk till 4,9% under Q4 från 5,3% under föregående kvartal. Därför, när ekonomin öppnas igen, är det sannolikt att räntan kommer att gå under 3% senare i år. Dessutom steg deltagandegraden från 70,10% till 70,20%.

Lönerna fortsatte också att återhämta sig. Arbetskostnadsindexet ökade från 0,4% till 0,5% under fjärde kvartalet. Det steg med en årstakt på 1,5%. De starka siffrorna innebär att reservbanken i Nya Zeeland (RBNZ) inte kommer att ha ett incitament att sänka räntorna.

Dessa siffror beror främst på att många nyazeeländska företag fortsatte att öppna igen under fjärde kvartalet. Ändå har många företag, som de som är beroende av turism och affärsresenärer, ännu inte öppnat helt.

Ser vi framåt finns det inga större schemalagda data från Nya Zeeland den här veckan. Som ett resultat kommer valutainvesterare istället att fokusera på sysselsättningsuppgifterna från USA. I morgon kommer data för antalet amerikaner som ansökte om arbetslöshetsersättning för första gången att publiceras. Och på fredag släpps de officiella Nonfarm payroll-uppgifterna.

NZD/USD tekniska utsikter

NZD/USD
NZD/USD teknisk graf

NZD/USD nådde årets högsta nivå hittills på 0,7305 i januari. Då hade det stigit med mer än 33% från det lägsta värdet under 2020 på 0,5470. På det dagliga diagrammet har priset befunnit sig i konsolideringsläge de senaste veckorna.

Under denna tid har det bildat ett triangelmönster. Det ligger över 25- och 50-dagars exponentiella glidande medelvärden (EMA). Därför kommer paret sannolikt att bryta ut inom kort. Om detta händer är nästa nyckelnivå att titta på årets hittills högsta nivå på 0,7305.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust