Majspriserna ligger nära rekordnivåer efter ökad efterfrågan

By: Faith Maina
Faith Maina
Faith strävar efter att förenkla komplicerat material så att investerare kan fatta mer informerade beslut. När Faith inte fokuserar… read more.
on feb 4, 2021
  • Priserna på majs sjönk med 0,41% igår, vilket var den andra dagen med förlust i rad.
  • Den starka amerikanska dollarn gynnar inte majspriserna.
  • Rekordköpet från Kina, tillsammans med veckans försäljning till Mexiko och Japan, har stöttat majspriserna

Majsterminerna har nu sjunkit under två sessioner i rad. I onsdags sjönk terminerna med 0,41% och handlades till 542,53 dollar. De minskade majspriserna är en reaktion på den allt starkare amerikanska dollarn. Priserna har ändå en stigande trend eftersom efterfrågan på råvaran ökar.

Starkare amerikansk dollar

Majspriserna sjunker som en reaktion på den allt starkare amerikanska dollarn. På onsdag steg dollarindexet med cirka 0,09% och handlades till 91,279 dollar. DXY spårar dollarns prestanda mot andra större valutor. Dollarn reagerar på den positiva nationella sysselsättningsrapporten från ADP. Sysselsättningen (nonfarm payroll) i USA har ökat med 174 000 jämfört med de förväntade 49 000. Avläsningen är också högre än den tidigare nedgången på 78 000 jobb.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

USDEUR-valutaparet steg också med 0,22% medan USDGBP handlas till +0,17%. Liksom de flesta andra råvaror har majspriserna ett omvänt förhållande till den amerikanska dollarn. Detta innebär att en starkare dollar resulterar i fallande majspriser.

Den amerikanska dollarn

Stigande efterfrågan på amerikansk majs

På 1-dagsdiagrammet handlades majsterminerna i rött för andra dagen i rad. Priser ligger ändå kvar nära rekordhöjderna i veckan. Den stora efterfrågan på amerikansk majs från Kina har bidragit till att minska förlusterna.

Förra veckan rapporterade USDA att Kina har köpt 1,36 miljoner ton amerikansk majs från privata exportörer. Köpet var det största sedan juli 2020. Den här veckan har byrån angett att amerikanska privata exportörer har sålt 125 730 respektive 110 000 ton majs till Mexiko respektive Japan. Beställningarna ska levereras inom säsongen 2020/21.

Majsprisernas tekniska utsikter

Sedan mitten av december 2020 har majspriserna ökat kraftigt. Mellan den 11 december och 3 februari har priserna stigit med ca 22,87%. Den 1 februari låg priset på 555,56 dollar, vilket var den högsta nivån sedan juni 2013. Därefter har investerare kasserat ut sina vinster, vilket resulterat i nedgången under de senaste två sessionerna.

Varan handlas dock fortfarande över de 20 och 50 dagars exponentiella glidande medelvärdena. Dessutom pekar grunderna på en tjurmarknad. Därför förväntar jag mig att priserna fortsätter att stiga. När det gäller motståndet är nivåerna att se upp för förra veckans högsta på 555,56 dollar och 550,14 dollar. Nedtill i diagrammet kommer majspriserna sannolikt att hitta stöd runt förra veckans nivå på 540,04 dollar.

Majspriserna
Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust