USD/SEK håller stadigt efter blandad svensk ekonomisk data

Författad av: Crispus Nyaga
februari 5, 2021
  • USD/SEK hölls stadigt idag efter de blandade ekonomiska uppgifterna från Sverige.
  • Den svenska industriproduktionen ökade i december.
  • Ändå krympte den svenska ekonomin under tredje kvartalet

USD/SEK-priset höll sig stabilt idag efter den relativt starka svenska industriproduktionsdatan inför de amerikanska nonfarm payroll-uppgifterna. Paret handlas till 8,4437, vilket är 4% över årets lägsta nivå hittills på 8,1227.

USD/SEK
USD/SEK

Stark svensk ekonomisk data

I en rapport i dag sa Svenska statistikbyrån att industriproduktionen ökade blygsamt i december. Över lag ökade produktionen med 1,4% efter att ha ökat med 1,3% föregående månad. Produktionen ökade med 5,9% på årsbasis till följd av att orderingången ökade med 5,9%,

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

I onsdags rapporterade Markit att PMI för tjänstesektorn sjönk från 56,9 i december till 59,3 i januari. Ett PMI över 50 är fortfarande ett tecken på att sektorn fortsatte att expandera. Samtidigt visade data från i måndags att PMI för tillverkningssektorn låg på 62,4 i januari.

Denna vecka reagerade USD/SEK också på de relativt svaga BNP-uppgifterna från Sverige. Enligt statistikbyrån expanderade ekonomin med 0,5% under fjärde kvartalet. Detta var en nedgång från föregående kvartals uppstunds på 4,9% och förklaras av covid-19-virusets andra våg. Ekonomin krympte med 2,6% på årsbasis. Som ett resultat tror vissa analytiker att Riksbanken sannolikt kommer att försena sina räntehöjningar.

Ändå beror den senaste prisutvecklingen för USD/SEK främst på styrkan i den amerikanska dollarn. Dollarindexet har stigit med mer än 2,45% från sin lägsta nivå för året när valutainvesterare reagerat på de stigande marknadsriskerna.

USD/SEK tekniska utsikter

USD/SEK
USD/SEK teknisk graf

USD/SEK-priset har haft ett kraftigt stigande momentum de senaste dagarna. På 4-timmarsdiagrammet har paret lyckats bryta över den viktiga motståndsnivån vid 8,4280. Det har också bildat en stigande kanal som visas i blått.

Det aktuella priset ligger något över kanalens nedre sida. Det ligger också över de exponentiella glidande medelvärdena för 15 och 25 dagar. Därför kommer den uppåtgående trenden sannolikt att fortsätta den närmaste tiden så länge som priset ligger över de två medelvärdena.