USD/CNY: Kinesiska yuanen stiger när USA:s ”tvillingunderskott” ökar

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus är en aktiv handlare som kopieras och följs på Capital.com. Han bor i Nairobi med sin fru, son och brorson… read more.
on feb 10, 2021
  • USD/CNY har sjunkit till den lägsta nivån sedan 2018.
  • Paret har sjunkit med mer än 10% sedan maj ifjol.
  • Investerare fruktar att USA:s budget- och handelsunderskott fortsätter att öka.

USD/CNY-priset ligger nära den lägsta nivån sedan juni 2018 på grund av den svaga amerikanska dollarn och den starka kinesiska ekonomin. Paret handlas till 6,4382, vilket är något över årets lägsta värde hittills på 6,4205.

USD/CNY
USD/CNY

Kinesiska yuanen fortsatt stark

Den kinesiska yuanen har haft en stark trend de senaste månaderna. Valutan har stigit med mer än 10% mot den amerikanska dollarn sedan i maj förra året.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Denna trend beror främst den starka återhämtningen inom den kinesiska ekonomin och den svaga dollarn. Efter att ha krympt under första kvartalet studsade den kinesiska ekonomin tillbaka under andra kvartalet och fortsatte trenden resten av året. Resultatet berodde delvis på stark efterfrågan på kinesiska varor som masker och andra hälsorelaterade produkter.

USD/CNY sjönk också på grund av den svaga dollarn. Dollarindexet har sjunkit med mer än 9% från den högsta nivån förra året. Valutan försvagades främst på grund av det växande amerikanska tvillingunderskottet och Feds åtgärder.

Under de senaste månaderna har USA ökat sina utgifter medan skatteintäkterna minskar. Bara i år har regeringen lånat mer än 900 miljarder dollar för att förverkliga det första stimulanspaketet. Och nu är Biden-administrationen i färd med att godkänna ytterligare en stimulans på 1,9 biljoner dollar.

Samtidigt har det amerikanska handelsunderskottet fortsatt att öka. År 2020 registrerade landet ett rekordunderskott på 687 miljarder dollar, jämfört med tidigare 576 miljarder dollar. Och den här trenden kommer att fortsätta när lockdown-åtgärderna fortsätter i landet.

Viktigast av allt har Folkbanken i Kina (PBOC) undvikit att ingripa på valutamarknaden på senare tid. Detta beror på att den starka yuanen inte har haft någon större inverkan på landets exportörer. Analytiker tror att PBOC försöker hålla valutan attraktiv för utlänningar.

Tidigare idag släppte Kina relativt blandade inflationsuppgifter. Samtidigt som konsumentprisindexet (KPI) sjönk till 0,3% steg producentprisindexet (PPI) till 1%.

USD/CNY tekniska utsikter

USD/CNY
USD/CNY teknisk graf

USD/CNY-priset har bildat en dubbeltoppformation vid 7,1870. På veckodiagrammet har priset fallit under de 50 veckors och 100 veckors exponentiella glidande medelvärdena och Ichimoku-molnet. Relativ styrkaindexet (RSI) har också fallit under den översålda nivån på 25. Därför kan paret fortsätta att falla när björnarna riktar in sig mot nästa stöd vid 6,400. Överväg ändå att öva på ett demokonto för valutahandel på grund av parets potentiella volatilitet.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust