USD/SEK: Kronan stiger efter Riksbankens räntebeslut

Författad av: Crispus Nyaga
februari 10, 2021
  • USD/SEK-paret drog sig tillbaka idag efter Riksbankens räntebeslut.
  • Banken lämnade räntan och den kvantitativ lättnadspolicyn oförändrade.
  • De lät också lite mer optimistiska än vid de tidigare mötena.

USD/SEK-priset sjönk idag efter att Riksbanken levererade sitt första räntebeslut för året. Paret handlas till 8,29, vilket är 2,25% under förra fredagens topp på 8,48. EUR/SEK sjönk till 10,06 medan GBP/SEK sjönk till 11,48.

USD/SEK
USD/SEK

Riksbankens beslut

Riksbanken, världens äldsta bank, levererade idag sitt första räntebeslut för året. Som allmänt förväntat beslutade banken att lämna räntan oförändrad på 0,0%. De har lämnat den oförändrade under de senaste sex mötena i rad.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Dessutom sa banken att de kommer att fortsätta med sitt program för kvantitativa lättnad på 700 miljarder kronor. Ändå uttryckte banken optimism om att Sveriges ekonomi kommer att återhämta sig snabbare än väntat. Det pekade på tillverknings- och tjänstesektorerna som är mer motståndskraftiga i år. Banken sa:

”Styrelsen har också beslutat att hålla reporäntan oförändrad på noll procent. Riksbanken kommer att fortsätta att formulera penningpolitiken så att det finns omfattande penningpolitiskt stöd så länge som det behövs för att stödja återhämtningen och inflationen.”

USD/SEK har haft en kraftig nedåtgående trend på grund av den svagare amerikanska dollarn. Faktum är att den svenska kronan har varit den starkaste valutan i dollarindexet de senaste dagarna.

Denna utveckling beror på att analytiker förväntar sig att Riksbanken kommer att vara en av de första stora centralbankerna som höjer räntorna, möjligen under 2022. De förväntar sig också att Sverige kommer att uppleva en snabbare återhämtning när regionens ekonomi återhämtar sig.

Samtidigt har den totalt sett svagare amerikanska dollarn också bidragit till USD/SEK-utvecklingen. Valutan har sjunkit på grund av Federal Reserve och de pågående diskussionerna om stimulans. Joe Biden-administrationen arbetar för ett stimulanspaket värt 1,9 biljoner dollar utöver de 900 miljarder dollar som godkändes i januari.

USD/SEK tekniska utsikter

USD/SEK
USD/SEK teknisk graf

På 4-timmarsdiagrammet ser vi att USD/SEK-paret hade en stark uppåtgående trend för några veckor sedan. Detta ledde till en topp på 8,40. Trenden vände förra fredagen efter det svaga sysselsättningsuppgifter från USA. Priset har sjunkit under det 25-dagars glidande genomsnittet och Ichimoku-molnet. Därför kan paret på kort sikt fortsätta falla när björnarna riktar in sig mot nästa stöd vid 8,25.