USD/SEK bildar huvud och axlar-formation efter Sveriges KPI-data

Författad av: Crispus Nyaga
februari 18, 2021
  • USD/SEK-paret har bildat ett huvud och axlar-mönster.
  • Uppgifter från SCB visade att konsument-KPI steg med 1,7%.
  • Analytiker förväntar sig att Riksbanken kommer att höja räntorna 2022.

Den svenska kronan ligger i ett snävt intervall efter de senaste inflationsuppgifterna. USD/SEK sjönk till 8,3170 medan GBP / SEK och EUR / SEK handlas till 11,4 respektive 10,0.

USD/SEK
USD/SEK

Sveriges inflation stiger

De svenska konsumentpriserna steg i januari när den ekonomiska återhämtningen fortsatte. Enligt SCB steg konsumentprisindexet (KPI) med 1,6% i januari, en ökning från 0,5% i december. Under samma period steg KPI med konstanta räntor med 1,7%, upp från 0,5% i december. Denna ränta ligger under det mål på 2% som Riksbanken har satt.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Ökningen berodde främst på de stigande elkostnaderna till följd av den kalla vintern. Grönsakspriserna steg också. Det kompenserades av fallande priser för kläder, datorer, restaurangmat och paketresor.

Även om uppgifterna har varit blandade, tror analytiker att ekonomin kommer att studsa tillbaka senare i år. Tidigare denna månad avslöjade data att tillverknings-PMI sjönk från 64,7 till 62,4 medan tjänste-PMI sjönk från 56,9 till 59,3. En PMI-avläsning över 50 är vanligtvis ett tecken på att en sektor expanderade.

Tidigare denna månad reagerade USD/SEK också på uppgifter som visade att arbetslösheten förblev oförändrad på 8,8% medan orderingången steg med 8,2%. I allmänhet har Sverige presterat bättre än många jämförbara länder. Till exempel, medan den svenska ekonomin krympt med 2,8%, försvagades EU-ländernas i genomsnitt med 7%.

Därför tror analytiker att centralbanken kommer att höja räntorna 2022 eller 2023. I det senaste beslutet sa bankens ordförande att:

”Det skulle vara mer skadligt för den svenska ekonomin att avveckla penningpolitiken i sin nuvarande form för tidigt, jämfört med att hålla den intakt något för länge.”

Framöver kommer USD/SEK-paret mest att påverkas av dollarsidan. Valutainvesterare förväntar sig att dollarn fortsätter att försvagas när kongressen förbereder ett nytt stimulanspaket på 1,9 biljoner dollar.

USD/SEK tekniska utsikter

USD/SEK
USD/SEK – teknisk graf

Det fyra timmar långa diagrammet visar att USD/SEK sjönk till en lägsta nivå på 8,1240 tidigare i år, innan det steg till en topp på 8,447 denna månad. Diagrammet avslöjar att paret har bildat ett huvud och axlar-mönster vars halsringning ligger vid 8,2615. Priset ligger också mellan de övre och mellersta raderna på Bollinger Bands. Därför är det sannolikhet att paret kommer att återuppta den nedåtgående trenden på kort sikt.