Är mars en bra månad att köpa aktier i Toyota?

By: Stanko Iliev
Stanko Iliev
Stanko ägnar sig åt att förse investerare med relevant information som kan användas för att ta bra investeringsbeslut. Han… read more.
on feb 22, 2021
  • Toyota rapporterade bättre Q3-resultat än väntat.
  • De totala intäkterna har ökat med 7,1% medan nettoresultatet ökat med 14%.
  • Toyota höjde sin prognos för hela verksamhetsåret som slutar i mars 2021.

Aktierna i Toyota (NYSE: TM) har stigit från 132 till över 160 dollar som högst sedan början av oktober 2020, och det aktuella priset ligger runt 153 dollar. Detta företag erbjuder en mycket bra möjlighet för investerare, och med ett börsvärde på 214 miljarder dollar är det fortfarande undervärderat i förhållande till de andra biltillverkarna.

Grundläggande analys: Toyota höjde sin prognos för hela verksamhetsåret som slutar i mars 2021

Toyota är den största biltillverkaren i Japan och en global marknadsledare inom försäljning av hybridelektriska fordon. Trots pandemin går Toyotas verksamhet bra och företaget rapporterade bättre Q3-resultat än väntat.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

De totala intäkterna har ökat med 7,1% på årsbasis medan nettoresultatet steg 14%. Toyota höjde sin prognos för hela verksamhetsåret som slutar i mars 2021 med 100 000 sålda enheter till 7,6 miljoner enheter.

Vad gäller försäljning av varumärkena Toyota och Lexus räknar Toyota med att fordonsförsäljningen kommer att ligga på cirka 8,9 miljoner enheter, en ökning med 300 000 enheter jämfört med sin prognos från i november 2020. Fordonsförsäljningen under fjärde kvartalet bör vara cirka 110% jämfört med motsvarande period under fjolåret.

”Miljön kring oss är fortfarande mycket osäker med tanke på den pågående spridningen av covid-19. Samtidigt som vi noggrant övervakar riskerna kommer vi att fortsätta att göra insatser tillsammans med alla våra intressenter, inklusive kostnadsminskningsinsatser på alla nivåer och insatser på tillverkningsanläggningar och försäljningsställen,” sa Kenta Kon, finansdirektör för Toyota.

Toyota har avslöjat planer på att lansera tre nya elbilsmodeller på den amerikanska marknaden i år, och enligt analytiker bör EV-försäljningen i USA växa till 2,5% under 2021 (EV-försäljningen var 1,9% av den totala försäljningen i USA 2020). En positiv nyhet är att bilförsäljningen i Kina ökade med 25,7% i januari, vilket är den starkaste tillväxten sedan september 2016.

Detta företags grunder är utmärkta, och med ett börsvärde på 214 miljarder dollar är Toyota fortfarande undervärderat i förhållande till de andra biltillverkarna.

Det finns också vissa risker vad gäller att köpa Toyota-aktier. Ett bakslag för företaget var att de tvingades avbryta sin fordonsproduktion på 14 linjer vid nio fabriker i Japan på grund av en jordbävning.

Det är också värt att nämna att de europeiska bilregistreringarna föll med 24% i januari efter en nedgång på 3,3% i december, främst på grund av covid-19-pandemin. Ökade vaccinationer kommer att hjälpa efterfrågan på bilar, men pandemin utgör fortfarande det största hotet mot en ekonomisk comeback.

Teknisk analys: 160 dollar representerar en stark motståndsnivå

Datakälla: tradingview.com

De viktiga supportnivåerna är 150 och 140 dollar, samtidigt som 160 och 170 dollar representerar motståndsnivåerna. Om priset stiger över 160 dollar skulle det vara en signal att handla med aktierna, men om priset faller under 150 dollar skulle det vara en stark säljsignal.

Sammanfattning

Trots covid-19-pandemin går Toyotas verksamhet bra och aktierna i detta företag erbjuder en mycket bra möjlighet för långsiktiga investerare. Toyota rapporterade bättre Q3-resultat än väntat i februari – de totala intäkterna har ökat med 7,1% medan nettoresultatet ökat med 14%.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust