DAX kämpar med motstånd vid 14 000

By: Stanko Iliev
Stanko Iliev
Stanko ägnar sig åt att förse investerare med relevant information som kan användas för att ta bra investeringsbeslut. Han… read more.
on feb 22, 2021
  • DAX fortsätter att handla nära rekordhöjder.
  • Tyskland kommer att rapportera den slutliga behandlingen av fjärde kvartalets BNP denna handelsvecka.
  • Om priset sjunker under 13 500 punkter kan nästa mål vara cirka 13 000 punkter.

Tyska Dax fortsätter att handla på en tjurmarknad med stöd av bättre ekonomiska data än väntat från euroområdet. DAX-indexet handlas för närvarande bara några procentenheter under sin rekordnivå, och så länge DAX ligger över 12 000 punkter finns det ingen risk för att trenden vänder.

I februari steg Tysklands PMI för flash-tillverkning till den högsta nivån på 36 månader, vilket visar att landets ekonomiska sentiment förbättrades. Många företag rapporterade bättre resultat än väntat förra veckan, och det verkar som om det värsta är över.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Trots det så kvarstår vissa risker och oron över den pågående pandemin är fortfarande inte över. Europeiska centralbanken tillkännagav förra veckan att de kommer att stödja ekonomin så länge pandemin fortsätter att påverka den ekonomiska utvecklingen.

Det är också värt att nämna att EU:s konsumentförtroende förbättrades i februari men fortfarande är negativt. De robusta siffrorna är resultatet av den senaste omgången av stimulansutbetalningar, och beslutsfattare hoppas på en ekonomisk comeback under andra halvåret.

”Vid ECB är vi fortfarande övertygade om att 2021 kommer att bli ett återhämtningsår. Vi förväntar oss att uppgången kommer att ta fart runt mitten av året, även om osäkerheten kvarstår. Vi är inte immuna mot okända risker som uppstår. Låt oss vara tydliga: vi kommer inte att se en återgång till pre-pandemiska nivåer av ekonomisk aktivitet före mitten av 2022,” sa ECB:s ordförande Christine Lagarde.

Tyskland kommer att rapportera den slutliga behandlingen av sin BNP för fjärde kvartalet denna handelsvecka, medan EU kommer att publicera uppdateringar om inflation och konsumentförtroende.

Teknisk analys: Den positiva trenden förblir intakt

DAX-indexet har funnit starkt stöd över 13 500 punkter, men har fortfarande svårt att stabiliseras över 14 000 punkter, vilket representerar den första motståndsnivån.

Datakälla: tradingview.com

DAX fortsätter att handla nära rekordhöjder, och om priset överstiger 14 500 kan nästa mål ligga runt 14 700 eller till och med 15 000 punkter. Om priset å andra sidan sjunker under 13 500 skulle det vara en tydlig säljsignal och nästa mål kan då ligga runt 13 000 punkter.

Det är också värt att nämna att 12 000 punkter representerar en mycket stark stödnivå, och så länge priset är över detta stöd finns det ingen indikation på att trenden är på väg att vända.

Sammanfattning

Tyska Dax fortsätter att handla på en tjurmarknad med stöd av bättre ekonomiska data än väntat från euroområdet. De makroekonomiska uppgifterna var mest uppmuntrande men återspeglade fortfarande kampen mot pandemin och Europeiska centralbanken har meddelat att de kommer att stödja ekonomin så länge det behövs. DAX-indexet handlas för närvarande bara några procentenheter under sin rekordnivå, och så länge DAX ligger över 12 000 punkter finns det ingen risk för att trenden vänder.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust