EUR/USD bildar hausseartad flagga inför stimulansdiskussionerna i USA

Författad av: Crispus Nyaga
februari 22, 2021
  • EUR/USD-priset bildade en hausseartad flagga idag efter starka ekonomiska uppgifter från Tyskland.
  • Tillverkningssentimentet steg till den högsta nivån sedan 2018.
  • Fokus kommer att ligga på Washington där politiker debatterar stimulanspaketet på 1,9 biljoner dollar.

EUR/USD-priset återhämtade sig idag efter de relativt starka ekonomiska uppgifterna från Tyskland. Paret steg från 1,2088 som lägst under dagen till 1,2140 som högst.

EUR/USD
EUR/USD

Tyska sentimentet förbättras

Det tyska företagssentimentet förbättrades i februari när regeringen lanserade sitt storskaliga vaccinationsprogram. Enligt ifo Institute steg företagsklimatet från 90,3 i januari till 92,4 i februari. Denna ökning var bättre än den genomsnittliga prognosen på 90,5.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Samtidigt steg tillverkningssentimentet till den högsta nivån sedan 2018. Detta låg i linje med flashtillverkningens PMI-data som släpptes i fredags. Uppgifterna visade att Tysklands PMI för tillverkningssektorn ökade till 60,6 och slog medianuppskattningen på 56,5.

Service- och handelsindustrin fortsatte att gå starkt när regeringen lättade på några av de tidigare lockdown-åtgärderna.

Uppgifterna kom däremot vid en tidpunkt då regeringen har börjat varna för det ökande antalet fall av covid-19 i landet.

EUR/USD reagerar också på den kommande debatten om stimulanspaketet på 1,9 biljoner dollar som föreslagits av Joe Biden. Demokrater har lovat att driva igenom paketet utan stöd från republikaner som motsätter sig vissa delar av innehållet. Till exempel motsätter sig många republikanska ledare och vissa demokrater den federala minimilönen på 15 dollar.

Stimulanspaketet ses som både negativt och positivt för den amerikanska dollarn. Det är negativt för valutan eftersom det kommer att leda till en ökad mängd pengar i omlopp, vilket kommer att devalvera valutan. Å andra sidan är det positivt för dollarn tack vare att det i teorin kommer att leda till en snabbare ekonomisk återhämtning och tvinga Fed att höja räntorna tidigare än väntat.

EUR/USD tekniska utsikter

EUR/USD
EUR/USD – teknisk graf

Det fyra timmar långa diagrammet visar att EUR/USD-priset nådde en topp på 1,2170 förra veckan. Det sjönk sedan något till 1,2020. Paret närmar sig 50% Fibonacci retracement-nivån och 25-dagars och 50-dagars vägda glidande medelvärden. Det ligger också några punkter under förra veckans topp på 1,2170. Paret bildade också ett hausseartat flaggmönster, vilket vanligtvis är en positiv signal som du kan lära dig mer om i våra gratis kurser för valutahandel. Därför kommer paret sannolikt att fortsätta stiga när tjurar riktar in sig mot nästa motstånd vid 1,2170.