GBP/USD: Tjurarna har kontrollen inför sysselsättningsdata från Storbritannien

Författad av: Crispus Nyaga
februari 22, 2021
  • GBP/USD steg till sin högsta nivå på nästan tre år i fredags.
  • Resultatet berodde på den brittiska ekonomins optimism.
  • Paret kommer att reagera på sysselsättningsdata ifrån Storbritannien i veckan.

GBP/USD ligger nära sin högsta nivå sedan mars 2018 när investerare reagerar på det pågående vaccinationsprogrammet och återhämtningen inom den brittiska ekonomin. Paret handlas till 1,4016, vilket är några punkter under fredagens topp på 1,4050.

GBP/USD

Det brittiska pundet konsolideras

Pundet har varit en av de starkaste valutorna i den utvecklade världen den senaste tiden. Det har stigit med mer än 20% från den lägsta nivån 2020.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Denna prestation beror främst på tre nyckelfaktorer. För det första att Storbritannien och Europeiska unionen nådde ett Brexit-avtal, vilket eliminerar sannolikheten för nya taxor mellan de två sidorna. Innan avtalet fanns det en stor rädsla att de två parterna inte skulle kunna komma överens om viktiga frågor som fiske.

För det andra, även ok Storbritannien tillhörde de hårdast drabbade länderna av pandemin, har det seglat upp som ett av de bästa vad gäller vaccinationer. I ett uttalande nyligen sa regeringen att de redan har vaccinerat fler än 15 miljoner människor. Detta innebär att det snart kommer att ha vaccinerat en betydande del av befolkningen.

På fredag avslöjade data från Markit att Storbritanniens PMI för tillverknings och tjänste-sektorerna var bättre än i januari.

GBP/USD-priset har också stigit till följd av det senaste uttalandet från Andrew Bailey om negativa räntor. Han sa att banken skulle försöka undvika sådana räntor den närmaste tiden.

Blickar vi framåt kommer det brittiska pundet att reagera på de senaste sysselsättningsuppgifterna från Storbritannien som kommer att publiceras imorgon. Ekonomer som intervjuats av Reuters förväntar sig att uppgifterna visar att arbetslösheten ökade från 5,0% i november till 5,1% i december. De förväntar sig också att den genomsnittliga timinkomsten ökade från 3,6% till 4,1%.

Även om denna jobbdata från Storbritannien är viktig så tenderar den att släpa efter något. Det beror på att den, till skillnad från i USA, inte visar den omedelbart föregående månaden.

GBP/USD teknisk prognos

GBP/USD
GBP/USD – teknisk graf

2-timmarsdiagrammet visar att GBP/USD-priset nådde en flerårig topp på 1,4052 i fredags. Diagrammet visar också att paret hade bildat flera baisseartade flaggor och vimpelmönster. Vidare ligger paret något över 25- och 15-dagars glidande medelvärden. Enligt min åsikt beror den nuvarande konsolideringen främst på att handlare kasserar ut sina vinster efter att paret nådde en viktig psykologisk nivå.

Därför kommer paret sannolikt att stiga när tjurar siktar in sig mot det viktiga motståndet vid 1,4050. Lär dig hur du kan dra nytta av prisutvecklingen med ett live- eller demokonto från en av dessa forex- och CFD-handelsmäklare.