EUR/USD faller inför Jerome Powells utfrågning i kongressen

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus är en aktiv handlare som kopieras och följs på Capital.com. Han bor i Nairobi med sin fru, son… read more.
on feb 23, 2021
  • EUR/USD-priset drog sig tillbaka idag efter de senaste EU-inflationsuppgifterna.
  • Rubrik- och kärn-KPI steg i den snabbaste takten på månader.
  • Paret kommer att reagera på Jerome Powells utfrågning av kongressen i USA.

EUR/USD sjönk när handlare reagerade på de senaste uppgifterna om EU:s inflation, och inför Jerome Powells tal inför kongressen och USA:s konsumentförtroendata.

EUR/USD
EUR/USD

EU-inflationen stiger

Konsumentinflationen i euroområdet fortsatte att öka i januari trots att många länder lättade på sina restriktioner. Enligt Eurostat steg konsumentprisindex (KPI) med 0,9% i januari från -0,3% föregående månad. Det var den högsta siffran sedan mars förra året. Det var också första gången det var positivt sedan pandemin startade.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

På samma sätt steg kärn-KPI med 1,4% i januari från 0,2% tidigare. Detta låg i linje med flashdatan som släpptes för några veckor sedan. Det var också den högsta siffran sedan 2013. Enligt Eurostat berodde inflationen främst på utbudsbrist och flaskhalsar. Dessa brister berodde i sin tur på Brexit och de åtgärder som införts av länder för att begränsa pandemin.

Analytiker förväntar sig att inflationen kommer att fortsätta öka när länderna återhämtar sig. Detta kommer att sätta större press på Europeiska centralbanken (ECB) att ingripa. De kan göra detta genom att höja räntorna och minska sina tillgångsköp. I en kommentar sa analytiker vid ING att:

”Ser vi framåt, för inflationen i euroområdet, är den enda vägen uppåt. Faktum är att det kommer att finnas en rad engångsfaktorer som driver upp den höga inflationen. Men när ekonomier öppnar igen kommer prispåslag i sektorer som drabbas mest av lockdown-åtgärderna också att öka inflationstrycket.”

Framöver kommer EUR/USD att reagera på den senaste amerikanska konsumentförtroendatan som kommer att publiceras senare i dag. Ekonomer tror att förtroendet ökade i februari när USA fortsätter med sina vaccinationsprogram. Fler än 40 miljoner amerikaner har redan fått en dos av vaccinet.

Viktigast av allt kommer paret att reagera på den amerikanska centralbanksordföranden Jerome Powells utfrågning av kongressen. I den kommer han troligen att bli tillfrågad om de senaste åtgärderna för statsobligationerna och vad banken planerar att göra. Den senaste tiden har amerikanska räntor stigit när handlare börjat förvänta sig högre inflation.

EUR/USD tekniska utsikter

EUR/USD
EUR/USD technical chart

EUR/USD steg till 1,2180 som högst under dagen och drog sig sedan tillbaka efter EU:s inflationsuppgifter. Det handlas till 1,2160, vilket ligger något över mittlinjen för Bollinger Bands. Det ligger också kvar över den stigande gröna trendlinjen. Därför kommer paret att förbli i en stigande trend så länge det ligger över bandens mittlinje. Ett fall under denna nivå kommer att leda till att björnar försöker testa stödet vid 1,2100 igen.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust