GBP/USD ligger stadigt efter stark jobbdata – men förväntas falla

Författad av: Crispus Nyaga
februari 23, 2021
  • GBP/USD-paret höll sig stadigt på den högsta nivån på nära tre år.
  • Den brittiska arbetslösheten steg till 5,1% medan lönerna steg med 4,1%.
  • Analytiker förväntar sig att arbetslösheten kommer att öka i och med att permitteringsprogrammet avslutas.

GBP/USD-priset steg idag efter de blandade sysselsättningsuppgifterna från Storbritannien. Paret steg till 1,4100 som högst under dagen, vilket var den högsta nivån sedan april 2018.

GBP/USD
GBP/USD

Storbritannien sysselsättning

GBP/USD har haft en stark uppåtgående trend sedan mars förra året då det sjönk till det lägsta värdet på flera år på 1,1415. Denna starka utveckling beror främst på den allmänt svaga amerikanska dollarn, Brexit-avtalet och landets framsteg efter Brexit. Storbritannien har t.ex. redan vaccinerat fler än 15 miljoner människor.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

I en rapport idag sa Office of National Statistics (ONS) att landets arbetslöshet steg från 5,0% i november till 5,1% i december. Räntan har stigit från 3,8% innan pandemin började. Det är också bättre i jämförelse med länder som USA och EU-genomsnittet.

Samtidigt ökade lönerna exklusive bonusar med 4,1% i december från föregående månads 3,6%. Inklusive bonusar ökade lönerna från 3,7% till 4,7%. Merparten av löneökningen skedde inom detaljhandeln.

Ytterligare uppgifter avslöjade att antalet personer som ansökte om arbetslöshetsersättning i januari minskade med 20 000. Detta var den andra månaden i rad då siffran minskade. Analytiker som intervjuats av Reuters förväntade sig att de sökande skulle öka med 35 000 på grund av pandemin.

Ändå tror analytiker att situationen kan förvärras de närmaste månaderna när regeringen avbryter sitt permitteringsprogram. I en anteckning sa analytiker vid ING att:

”Dessa siffror ger en grov uppfattning om hur långt arbetslösheten kan öka när jobbstödet minskar. Vi misstänker att arbetslösheten kommer att stiga till cirka 6–6,5% under mitten av året och potentiellt högre om lönestödet tas bort plötsligt under andra kvartalet.”

GBP/USD teknisk analys

GBP/USD
GBP/USD – teknisk graf

Tvåtimmarsdiagrammet visar att GBP/USD-priset har haft en stigande trend och idag testade det den psykologiska nivån på 1,4100. Priset ligger också något under ovansidan av den gröna stigande kanalen. Därtill ligger paret mellan de mellersta och övre linjerna i Bollinger Bands. Därför, medan den övergripande trenden är hausse, kan paret röra sig något ned när vissa valutahandlare väljer att kassera ut sina vinster.