NZD/USD-priset ligger stadigt inför RBNZ-räntebeslutet

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus är en aktiv handlare som kopieras och följs på Capital.com. Han bor i Nairobi med sin fru, son… read more.
on feb 23, 2021
  • NZD/USDpriset ligger kvar nära årets högstanivå.
  • RBNZ inledde sitt första möte för året idag.
  • Analytiker förväntar sig att banken lämnar räntorna och den kvantitativa lättnaden oförändrade.

Priset på NZD/USD har stigit i fyra dagar i rad inför den Nyzeeländska centralbankens (RBNZ) räntebeslut. Det handlas till 0,7330, vilket är det högsta det har varit sedan april 2018.

NZD/USD
NZD/USD

Prognos för centralbankens beslut

NZD/USD har haft en stark uppåtgående trend de senaste månaderna. Paret har stigit med mer än 34% från den lägsta nivån 2020.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Denna trend beror främst på den över lag svaga amerikanska dollarn och Nya Zeelands svar på pandemin. Landet registrerade endast 25 dödsfall och cirka 2 000 infektioner.

Paret har också konsoliderats tack vare den övergripande situationen för Nya Zeelands ekonomi. Till skillnad från många jämförbara länder förlitar den sig främst på jordbruk. Under pandemin upplevde de flesta av dess viktigaste produkter, som smör och ost, hög internationell efterfrågan.

Idag stiger NZD/USD inför RBNZ räntebeslut som kommer imorgon. Ekonomer hos de flesta valutamäklare förvänta sig inte någon betydande förändring. De förväntar sig att banken lämnar den totala räntan oförändrad på 0,25%. Banken har också lanserat ett stort kvantitativt lättnadsprogram för att sänka räntorna. Efter ett nyligt möte kommenterade NZIER att:

”Det fanns ett brett spektrum av åsikter bland styrelseledamöterna. För det kommande mötet var medlemmarna generellt för att lämna den penningpolitisken oförändrad med tanke på de förbättrade utsikterna balanserade mot den höga graden av osäkerhet.”

Tidigare idag släppte landets statistikbyrå relativt svaga ekonomiska siffror. Uppgifterna visade att den totala detaljhandelsförsäljningen minskade med 2,7% under fjärde kvartalet efter att ha ökat med 28% under föregående kvartal.

NZD/USD tekniska utsikter

NZD/USD
NZD/USD – teknisk graf

NZD/USD har studsat tillbaka från dagens lägsta läge på 0,7300 till nuvarande 0,7330. På timdiagrammet har det stigit över 25- och 15-dagars exponentiella glidande medelvärden (EMA). Det ligger också något under det viktiga motståndet vid 0,7342 och något över den stigande gröna trendlinjen. Därför kommer paret sannolikt att fortsätta stiga när tjurar riktar in sig mot årets hittills högsta värde på 0,7342.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust