DXY: Dollarindexet bildar baisseartad vimpel inför Powells utfrågning

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus är en aktiv handlare som kopieras och följs på Capital.com. Han bor i Nairobi med sin fru, son… read more.
on feb 24, 2021
  • Det amerikanska dollarindexet bildade en baisseartad vimpel efter dag ett av Powells utfrågning.
  • Han sa att USA behöver mer finanspolitiskt och monetärt stöd.
  • Han kommer att utfrågas av kongressen idag inför BNP-datan för Q4.

Det amerikanska dollarindexet (DXY) har bildat en baisseartad vimpel efter kongressens första dag av utfrågningar av Jerome Powell. Det handlas till 90,08 dollar, vilket är 1% under februaris högstanivå på 91,05 dollar.

Dollar index
US dollar index chart

Jerome Powell vittnesmål

Valutainvesterare smälter som bäst de senaste uttalandena från den amerikanska centralbankens ordförande Jerome Powell. Under sin första dag av vittnesmål inför en senatskommitté sa han att ekonomin gått igenom en ojämn återhämtning. Som ett resultat sa han att landet kommer att behöva mer finanspolitiskt och monetärt stöd. Han sa:

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

”Ekonomin är långt ifrån våra sysselsättnings- och inflationsmål, och det kommer sannolikt att ta lite tid innan betydande ytterligare framsteg uppnås.”

Som ett resultat vacklade den amerikanska dollarn gentemot viktiga valutor. Den har tappat något mot euron och pundet men har vunnit mot den japanska yenen och schweiziska francen. Samtidigt har de amerikanska statsräntorna också befunnit sig i ett snävt intervall, och 5-årsräntan har fallit något.

Uttalandet från Fed-ordföranden kom vid en tidpunkt då de korta och längre daterade obligationerna har stigit i väntan på det kommande stimulanspaketet på 1,9 biljoner dollar. Analytiker tror att paketet kommer att leda till en starkare ekonomisk återhämtning. Detta kommer i sin tur att stimulera inflationen och tvinga Federal Reserve att höja räntorna tidigare än väntat.

Under de närmaste två dagarna kommer DXY att reagera på ytterligare en utfrågning av Powell, även om valutans reaktion på den andra dagens vittnesmål inte förväntas bli särskilt stor. Indexet kommer också att reagera på de senaste uppgifterna om husförsäljningen i USA. Analytiker tror att försäljningen bara ökade med 2,1% i januari när landet fortsatte att befinna sig i en lockdown.

På torsdag kommer Bureau of Statistics att publicera den andra uppskattningen av BNP-uppgifterna för fjärde kvartalet. Även om BNP-siffrorna är viktiga påverkar den andra behandlingen vanligtvis inte valutan lika mycket. Andra viktiga siffror att titta på kommer att vara order av hållbara varor i USA och uppgifterna från bostadsmarknaden.

Tekniska utsikter för det amerikanska dollarindexet

DXY
DXY – teknisk graf

Dollarindexet har varit relativt svagt den senaste tiden eftersom investerare förväntar sig stigande amerikansk inflation. På det fyra timmar långa diagrammet ligger priset något över 61,8% Fibonacci retracement-nivån. Det ligger också något över det andra stödet från Andrews Pitchfork-verktyget. Viktigast är att det har bildat ett baisseartat flaggmönster. Därför kan indexet på kort sikt återuppta den fallande trenden när björnar försöker gå under 90 dollar.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust