State Bank of India vill använda JP Morgans blockchain-betalningsnätverk

By: Jinia Shawdagor
Jinia Shawdagor
Jinia är en krypto- och blockchain-entusiast baserad i Sverige. Hon älskar allt som är positivt, att resa och finner glädje och… read more.
on feb 24, 2021
  • Partnerskapet minskar tiden som krävs för gränsöverskridande transaktioner till några timmar.
  • Enligt uppgift för JP Morgan samtal med flera ledande långivare om Liink.
  • Liink har en ny funktion som låter banker förvalidera konton för att förhindra bedrägerier.

State Bank of India (SBI) har inlett ett samarbete med JP Morgan för att använda den amerikanska bankens blockchain-drivna betalningsnätverk, Liink. En rapport avslöjade denna nyhet den 23 februari, med hänvisning till källor som är väl insatta i affären. Enligt uppgift kommer samarbetet att hjälpa SBI:s kunder att genomföra transaktioner snabbt och till lägre kostnader.

Enligt rapporten måste SBI:s kunder i dagsläget vänta upp till två veckor för att slutföra internationella transaktioner. Men med detta partnerskap kommer Liink att minska tiden som krävs för transaktionerna till några timmar.

Satsar på global expansion

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Enligt en talesman för JP Morgan är detta partnerskap en del av bankens bredare mål att exponera Liink för omfattande adoption. För närvarande används det blockchain-baserade nätverket av fler än 100 internationella banker, som använder det för att erbjuda peer-to-peer-dataöverföringar med högre hastighet och kontroll. Enligt uppgift för banken också diskussioner med andra ledande statliga och privata långivare om att de ska ta Liink i bruk.

För att öka bekvämligheten för kunderna uppgraderade JP Morgan Liink-nätverket så att bankerna kommer att kunna förvalidera konton innan de gör betalningar. Dessutom kan de kontrollera formatering av meddelanden för att säkerställa överensstämmelse med reglerna för mottagande jurisdiktioner. På så sätt hjälper nätverket till att minimera avvisandet av transaktioner och bedrägerier.

Den här nyheten kommer samtidigt som allt fler banker världen över övergår till blockchain-baserade överföringssystem. Nitin Sharma, partner på Antler Global och tidigare grundaren av Incrypt Blockchain, konstaterade att fördelarna är många med denna revolution.

Världsbanken bekräftade att bankledda överföringar kostar i genomsnitt 10% globalt, vilket är riktigt mycket. Projekt som Ripple eller olika bankkonsortier har hävdat att en distribuerad huvudbok (eller en ny blockchain) som delas mellan banker genast tar bort behovet av en korrespondentbank och därmed kan förnya gränsöverskridande överföringar eller handel med kassaflöden för den nya tidsåldern.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust